Att tänka på vid fönsterbyte

Går du i tankarna på att byta fönster hemma? Här har vi samlat 9 snabba, praktiska tips på saker du kan behöva tänka på. Det är allt från fönstrets placering, ljudmiljön kring ditt hem och andra faktorer som har betydelse för att ditt fönsterbyte ska bli så bra som möjligt.

1. Undvik kallras

Ett byte från tvåglasfönster till energieffektiva fönster innebär en stor energibesparing. Kostnaden för bytet betalar sig på sikt och höjer dessutom värdet på huset. Gamla och dåligt isolerade fönster ger ett kallras, där luften kyls ned och faller ned mot golvet med golvdrag som följd.

2. Fönstrens placering

Att ha samma typ av fönster på hela huset känns kanske självklart, men tänk på väderstrecken. I söderläge är det lämpligt att komplettera med glas som minskar värmen från solen under vår och sommar.

3. Ljudbilden

Finns det inslag av buller i närmiljön? Ibland kan det vara skönt med fönster som dämpar ljud, och ibland kan det vara en direkt nödvändighet för ett trivsamt boende.

4. Är det lönsamt att byta alla fönster?

Svaret är ja. Uppvärmningen blir billigare och dessutom blir det en mer kostnadseffektiv lösning med ett leverans- och installationstillfälle, jämfört med att byta fönster i flera omgångar.

5. Kan man byta fönster även under vintern?

Ja, det är inga problem. Då vi byter ett fönster i taget, är det inte särskilt lång stund som värmen släpps ut i varje rum.

Läs mer om att byta fönster på vintern här:

Till artikeln

6. Behöver jag några ventiler i fönstren?

Ja, om huset inte har mekanisk ventilation. Med mekanisk ventilation menas att luften cirkulerar med hjälp av ett fläktsystem. I de fall där detta saknas är det viktigt med ventiler för att luften ska bytas på ett bra sätt och för att inte riskera kondens på fönstret.

7. Aluminium eller trä?

Vi använder endast material av hög kvalitet för att du ska få en slitstark, säker och tilltalande produkt. Träfönster ger en naturlig, tidlös känsla till hemmet som är svår att överträffa. Samtidigt är det ett val som kräver lite arbete, om än inte särskilt ofta. När fönstren har utsatts för väder och vind ett antal år, kan det bli nödvändigt att skrapa och måla om.

Aluminiumfönster är i princip underhållsfria. Stommen är av trä, men med aluminium på utvändiga ytorna av fönstret gör det extremt tåligt mot yttre påfrestningar. Du har också möjlighet att välja mellan olika kulörer för att låta fönstren prägla huset i olika utsträckning.

Se våra fönster i aluminium respektive trä här:

Till aluminiumfönster Till träfönster

8. Färg

Vita fönster är traditionellt sett det vanligaste valet, men alla våra produkter går att få i valfri NCS- eller RAL-kulör. Vit insida och kulört utsida är en relativt vanlig variant och fås bäst och billigast med aluminiumbeklädda fönster. Fönstren kan också laseras i olika kulörer. Tänk på att underhållet skiljer sig mellan målade och laserade fönster.

Som regel behöver inte målade fönster underhållas lika ofta, men när arbetet väl ska utföras måste du räkna med att avsätta en del tid. Laserade fönster måste ses över och beroende på förhållandena bättras på varje år. Dock är arbetet lättare och mindre tidskrävande.

9. Fönster för sommarstugan

Genom tillvalet allmogeprofil i kombination med spröjs kan du ge våra moderna fönster ett traditionellt utseende som passar bra i till exempel sommarstugan, där du vill behålla det klassiska utseendet. Vi har även produktfamiljen Elitfönster Retro med en traditionell design.

Se våra Retro-fönster här:

Till Retro