Att tänka på vid fönsterbyte

Funderar du på att byta fönster? Här har vi samlat svaren på någa vanliga frågor, tillsammans med goda råd inför ditt fönsterbyte. Sådant som kan vara bra att ha i åtanke, för att du ska bli så nöjd som möjligt med dina nya fönster.

1. Slipper jag kalla golv?

Gamla och dåligt isolerade fönster med högt så kallat u-värde, ger ett kallras. Kallras innebär att luften inomhus kyls ned på grund av de dåligt isolerade fönsterna, och faller då mot golvet - vilket skapar kalla golv. Detta försvinner efter fönsterbyte till nya, mer isolerande fönster.

2. Olika fönster fyller olika behov

Det kan kännas naturligt att välja samma typ av fönster i hela huset, men det är faktiskt ingen självklarhet. Beroende på var dina fönster ska sitta kan det finnas olika behov att fylla. Ska fönstret vara placerat i söderläge? Då kan det vara skönt att ha fönster vars glas minskar värmen från solen under sommarhalvåret. Elitfönster har olika solskyddsglas för att hjälpa dig med detta. Eller, bor du i närheten av en hårt trafikerad väg? Då är ljudreducerande fönster ett bra alternativ! De är utformade just för att minska buller i närmiljön.

3. Är det ekonomiskt och miljömässigt försvarbart att byta fönster?

Det generella svaret är Ja. Att byta fönster gör oftast att husets uppvärmning blir billigare eftersom de nya fönsternas isoleringsförmåga är bättre. Inte nog med att du får ett behagligare inomhusklimat, du kommer även att märka skillnad på energiförbrukningen.

Har du möjligthet är det värt att överväga att byta alla fönster på samma gång. Det blir det en mer kostnads- och resurseffektiv lösning med ett enda leverans- och installationstillfälle, jämfört med att byta fönster i flera omgångar.

Läs mer om energibesparing efter fönsterbyte här:

Läs om energibesparing

4. Kan man byta fönster på vintern?

Ja, det är inga problem alls. Alla årstider lämpar sig för ett fönsterbyte, även vintern. Våra montörer byter ett fönster i taget, så det är inte särskilt länge det är öppet i respektive rum.

Läs mer om att byta fönster på vintern här:

Läs om fönsterbyte på vintern

5. Behöver man ventiler i fönster?

I de rum där det inte finns någon form av fläktsystem som gör att luften cirkulerar, behövs det ventiler. Detta för att luften ska bytas ut och för att minska risken för kondens.

6. Vad är bäst: träfönster eller träfönster med aluminium utvändigt?

Det finns fördelar med både träfönster och träfönster med aluminium utvändigt. Ett träfönster ger ett tidlöst intryck men kräver lite mer underhåll, även om det inte sker särskilt ofta. Efter ett antal år kan fönsterna behöva målas om.

Aluminiumfönster ger ett modernare intryck och de är i stort sett underhållsfria. Att fönstret är utrustat med aluminium utvändigt gör att de är mycket tåliga för yttre påfrestningar. Det är därför längre garanti på fönster med aluminumbeklädnad.

Se våra fönster i aluminium respektive trä här:

Till aluminiumfönster Till träfönster

7. Kan jag få andra färger än vitt på mina fönster?

Även om vita fönster är det som är vanligast, finns det en stor valmöjlighet bland andra färger. Du kan hos Elitfönster välja fritt mellan kulörer från RAL och NCS S-skalan. På aluminiumklädda fönster kan du dessutom få vitt invändigt och en annan färg utvändigt. Det finns även olika lasyrer att välja mellan, för dig som vill behålla träutseendet på dina fönster.

8. Traditionella fönster eller moderna fönster

Olika fönster passar på olika hus. Det som passar en funkisvilla passar inte alltid en sekelskiftesvilla. Elitfönster har därför ett stort produktutbud för att möta dina behov. Produktfamiljen Original ger ett stilrent, elegant uttryck. Du kan även välja Original i kombination med allmogeprofil och spröjs, för att ge ett mer klassiskt utseende.

Om du vill ha ett ännu mer traditionellt utseende finns produktfamiljen Retro, som lyckas kombinera känslan av ett nytt fönster och traditionellt utseende på ett fantastiskt sätt.

Se våra Retro-fönster här:

Till Retro