Vad är U-värde på fönster?

Här är det du behöver veta om U-värde

14 sep. 2023

När du letar efter nya fönster är det en term som du sannolikt kommer att stöta på: U-värde. I den här artikeln kommer vi att utforska vad U-värde på fönster är och varför det är viktigt att överväga när du väljer fönster för ditt hem.

Vita fönster med spröjs

U-värde på fönster: Vad du behöver veta

Fönster är en viktig del av ditt hem, framförallt när det gäller energieffektivitet. Enligt Energimyndigheten kan upp till en tredjedel av den producerande värmen gå förlorad genom fönstren i en villa med äldre tvåglasfönster.

 

Vad är U-värde på fönster?

U-värde är ett mått på hur mycket värme som passerar genom ett material. När det gäller fönster, avser U-värdet hur effektivt fönstret isolerar ditt hem från utomhusklimatet. U-värdet anger alltså fönstrets isoleringsförmåga. U-värde kan anges endast för glaset, men också för hela fönstret - glas, karm och båge. Det är U-värdet för hela fönstret som du ska kolla efter när du jämför mellan olika fönster.

U-värdet mäts i watt per kvadratmeter kelvin (W/m²K) och anger hur mycket värme som släpper igenom fönstret per kvadratmeter yta och per grad temperaturskillnad mellan utsidan och insidan.

 

Vilket U-värde har jag på mina nuvarande fönster?

Det är svårt att säga exakt vilket U-värde gamla fönster har. Även om åldern på dina fönster kan ge en viss indikation på deras U-värde. Äldre fönster, särskilt de som installerades före 1980-talet, tenderar att ha betydligt högre U-värden jämfört med moderna alternativ. Detta beror på att äldre fönster vanligtvis är konstruerade med enkla glaspaneler och har mindre avancerade isoleringsfunktioner än dagens standard. Det kan innebära att dina gamla fönster är mindre effektiva när det gäller att behålla värmen inomhus.

 

Vad är ett bra U-värde på fönster?

Ju lägre U-värde, desto bättre är fönstret på att behålla värmen inomhus och minimera värmeförluster. För att uppfylla moderna energieffektivitetsstandarder betraktas ett U-värde på 1.2 eller lägre som ett bra U-värde. Men vad du behöver välja beror på ditt hus och dina specifika behov.

Läs mer: Fördelar med energieffektiva fönster

 

Vilket U-värde ska man ha på fönster?

I ett kallare klimat vill du sannolikt ha fönster med ett lägre U-värde, för att minimera värmeförlusten och hålla ditt hem varmt. Å andra sidan kan du i ett varmare klimat fokusera på att hålla värmen ute, och ett måttligt U-värde kan därför vara tillräckligt.

 

Sammanfattningsvis är U-värde en viktig parameter att överväga när du väljer fönster för ditt hem. Ett lågt U-värde indikerar bra isolering och minimerad värmeförlust.

Energiräknaren

Räkna ut vad du kan spara i energi och pengar

Med hjälp av vår Energiräknare kan du räkna ut hur mycket energi och pengar du kan spara med nya fönster från oss. Testa och se vad våra olika modeller och U-värden gör för skillnad för ditt inomhusklimat.