Spara energi med nya fönster

Bra för både din plånbok och miljön

16 nov. 2022

Det kan vara lockande att bara titta på priset när det är dags att köpa nya fönster. Men pengarna som sparas vid köp av billigare fönster eller genom att behålla dina gamla försvinner på sikt på grund av högre uppvärmningskostnader.

Svarta fönster på en trävilla

Varför behöver jag tänka på energieffektiva fönster?

Att vara medveten om hur vi kan spara energi är bra både för miljön och din plånbok. Ett sätt att minska energiförbrukningen i ditt hem är att byta dem till nya energieffektiva fönster.

För att förstå vikten av energieffektiva fönster behöver vi först titta på varför gamla fönster kan vara dåliga på att behålla värmen inomhus och minska kyla utifrån. Gamla fönster är ofta otäta och inte utformade för att vara energisnåla. Därför kan de läcka ut värme under kalla månader och släppa in överflödig värme på sommaren. I sin tur leder det till en ökad energiförbrukning och högre elräkningar.

Nya moderna fönster är vanligtvis utrustade med flera glaspaneler som har ett lager av argongas mellan dem. Dessutom är ramarna konstruerade för att minimera luftläckage och förbättra tätningen.

Fördelar med energieffektiva fönster

 

Hur mycket energi sparar jag på att byta fönster?

Hur mycket energi du sparar beror på flera faktorer. Vilka fönster du har idag, klimatet i ditt område och kvaliten på dina nya fönster. Här har du två exempel:

 

Exempel 1: Eluppvärmd villa i Göteborg med totalt 15 fönster

För en villa med 15 fönster och eluppvärmning, i ett klimat likt Göteborg blir energibesparingen 3652 kr/år med energifönster som har 1,0 i u-värde, jämfört med 2-glasfönster med 3,0 i u-värde.

Exempel 2: Eluppvärmd villa i Umeå med totalt 12 fönster

För en villa i ett klimat motsvarande Umeå, som har 12 fönster och värms upp med el blir energibesparingen 4148 kr/år med energifönster som har 1,0 i u-värde, jämfört med tvåglasfönster med 3,0 i u-värde.

Observera att en rad olika faktorer kan påverka din energikostnad. Exemplen ovan är endast en förenklad kalkyl. Energipriset som använts är 1 kr/kWh.

 

Se hur mycket just du kan spara i energi och pengar med vår Energiräknare.

Svarta Elitfönster på vit fasad

Tänk på det här när du byter fönster för att spara energi och pengar

 

  • Vilka fönster du väljer: Välj energieffektiva 3-glas fönster med ett lågt U-värde

  • Montering av dina nya fönster: Det är viktigt att montaget blir rätt utfört för att resultatet ska bli tätt. Det kan därför vara en god idé att anlita en professionell fönsterinstallatör.
    Certifierat montage

  • Underhåll: När dina fönster har monterats behöver du se över dem då och då för att de ska hålla i många år framöver.
    Våra skötselråd

  • Förstå din energiförbrukning: Håll koll på hur mycket energi du gör av med både före och efter du har bytt fönster. Då kan du mäta dina besparingar och justera din energianvändning mer om det skulle behövas.

 

Att byta fönster är en lönsam investering för både ditt hem, din plånbok och för miljön. Genom att välja energieffektiva fönster, montera dem på rätt sätt och regelbundet se över dina fönster kan du göra stora energibesparingar. Så nästa gång du funderar på att göra förbättringar i ditt hem kan du överväga att byta dina fönster.

Stora svarta fönster med spröjs

Energiräknaren

Räkna ut hur mycket du kan spara i energi och pengar

Att byta fönster kan vara en lönsam investering för att spara både pengar och energi. Använd vår Energiräknare för att se hur mycket just du kan spara.

Boka gratis hembesök

Få en kostnadsfri offert på dörr- och fönsterbyte