Spara energi med nya fönster

Bra för både din plånbok och miljön

16 nov. 2022

Det kan vara lockande att bara titta på priset när det är dags att köpa nya fönster. Men pengarna som sparas vid köp av billigare och enklare fönster - eller genom att behålla de gamla fönstren, försvinner på sikt på grund av högre uppvärmningskostnader.

Svarta fönster på en trävilla

Att vara medveten om hur vi kan spara energi är bra både för miljön och din plånbok. Ett effektivt sätt att minska energiförbrukningen i ditt hem är att överväga att byta ut dina gamla fönster mot nya energieffektiva fönster. I den här artikeln kommer vi att titta på hur fönster kan bidra till att minska din energiförbrukning och varför det är viktigt att överväga det.

 

Varför behöver vi tänka på energieffektiva fönster?

För att förstå vikten av energieffektiva fönster behöver vi först titta på varför gamla fönster kan vara ineffektiva när det gäller att behålla värmen inomhus och minimera kyla utifrån. Gamla fönster kan ofta vara otäta, ha ett högt U-värde eller helt enkelt inte vara utformade för att vara energisnåla. Som resultat kan det läcka ut värme under kalla månader och släppa in överflödig värme under varma sommardagar. Det leder i sin tur till ökad energiförbrukning och högre elräkningar.

Läs mer: Fördelar med energieffektiva fönster

 

Hur mycket energi sparar man på att byta fönster?

En fråga många ställer sig är hur mycket energi som faktiskt kan sparas genom att byta fönster. Svaret beror på flera faktorer: vilken typ av fönster du har idag, klimatet i ditt område och kvaliten på de nya fönster du väljer.

Med moderna energieffektiva fönster kan du minska värmeförluster avsevärt. Dessa fönster är vanligtvis utrustade med flerfaldiga glaspaneler som innesluter ett lager av argongas mellan dem, vilket ger bättre isolering. Dessutom är ramarna konstruerade för att minimera luftläckage och förbättra tätningen.

Vit altandörr på träfasad

Att sätta in nya, energieffektiva fönster innebär naturligtvis en investering. Men den högre kostnaden som det innebär att välja kvalitetsfönster med bra U-värde (mått på den värmeisolerande förmågan), behöver vägas mot vinsten i energikostnader. Hur mycket går det då att spara? Här har du två exempel:

 

Exempel 1: Eluppvärmd villa i Göteborg med totalt 15 fönster

För en villa med 15 fönster och eluppvärmning, i ett klimat likt Göteborg blir energibesparingen 3652 kr/år med energifönster som har 1,0 i u-värde, jämfört med 2-glasfönster med 3,0 i u-värde.

Exempel 2: Eluppvärmd villa i Umeå med totalt 12 fönster

För en villa i ett klimat motsvarande Umeå, som har 12 fönster och värms upp med el blir energibesparingen 4148 kr/år med energifönster som har 1,0 i u-värde, jämfört med tvåglasfönster med 3,0 i u-värde.

Observera att en rad olika faktorer kan påverka din energikostnad. Exemplen ovan är endast en förenklad kalkyl. Energipriset som använts är 1 kr/kWh.

Se hur mycket just du kan spara i energi och pengar med vår Energiräknare.

Svarta Elitfönster på vit fasad

Möjligheter att spara energi med nya fönster

När du överväger att byta fönster för att spara energi finns det några viktiga saker att tänka på:

 

Val av fönster

Välj energieffektiva fönster med lågt U-värde och isolerande egenskaper.

 

Montering

Ett korrekt utfört montage av dina nya fönster är avgörande för att få maximal energieffektivitet. Anlita en professionell fönsterinstallatör för att säkerställa att fönstren monteras på rätt sätt och att resultatet blir tätt.

Läs mer: Certifierat montage

 

Underhåll

Efter att dina nya fönster har monterats är det viktigt att se över dem då och då för att de ska hålla i många år framöver.

Läs mer: Våra skötselråd

 

Förstå din energiförbrukning

Håll koll på din energiförbrukning före och efter du har bytt ut dina fönster, för att mäta de faktiska besparingarna. Du kan också justera din energianvändning ytterligare om det skulle behövas.

 

Sammanfattningsvis kan ett fönsterbyte vara en mycket lönsam investering, för både din plånbok och miljön. Genom att välja energieffektiva fönster, se till att de monteras på rätt sätt och regelbundet underhålla dina nya fönster kan du dra nytta av betydande energibesparingar. Så nästa gång du funderar på att göra förbättringar i ditt hem kan du överväga att byta dina fönster.

Stora svarta fönster med spröjs

Energiräknaren

Räkna ut hur mycket du kan spara i energi och pengar

Att byta fönster kan vara en lönsam investering för att spara både pengar och energi. Använd vår Energiräknare för att se hur mycket just du kan spara.

Boka gratis rådgivning

Få en kostnadsfri offert på dörr- och fönsterbyte