Spara energi med nya fönster

16 nov. 2022

Det kan vara lockande att bara titta på priset när det är dags att köpa nya fönster. Men pengarna som sparas vid köp av billigare och enklare fönster - eller genom att behålla de gamla fönstren, försvinner på sikt på grund av högre uppvärmningskostnader.

Svarta fönster på en trävilla

Att vara medveten om hur vi kan spara energi är inte bara bra för plånboken utan också för miljön. Ett effektivt sätt att minska energiförbrukningen i ditt hem är att överväga att byta ut dina gamla fönster mot nya energieffektiva fönster. I den här artikeln kommer vi att titta på hur fönster kan bidra till att minska din energiförbrukning och varför det är viktigt att överväga det.

 

Varför behöver vi tänka på energieffektiva fönster?

För att förstå vikten av energieffektiva fönster måste vi först titta på varför gamla fönster kan vara ineffektiva när det gäller att behålla värmen inomhus och minimera kyla utifrån. Gamla fönster kan ha flera brister så som att de kan vara otäta, har enkelglas med dålig isolering och gammal teknik som inte är utformad för att vara energisnål. Som ett resultat kan de läcka värme under kalla månader och släppa in överflödig värme under varma sommardagar. Det leder i sin tur till ökad energiförbrukning och högre elräkningar.

 

Hur mycket energi sparar man på att byta fönster?

En fråga som många ställer sig är hur mycket energi som faktiskt kan sparas genom att byta fönster. Svaret beror på flera faktorer: vilken typ av fönster du har idag, klimatet i ditt område och kvaliten på de nya fönster du väljer. Generellt sett kan dock energibesparingarna vara betydande.

Med moderna energieffektiva fönster kan du minska värme- och kyleffekterna avsevärt. Dessa fönster är vanligtvis utrustade med flerfaldiga glaspaneler som innesluter ett lager av argongas mellan dem, vilket ger bättre isolering. Dessutom är ramarna konstruerade för att minimera luftläckage och förbättra tätningen.

Vit altandörr på träfasad

Att sätta in nya, energieffektiva fönster innebär naturligtvis en investering. Men den högre kostnaden som det innebär att välja kvalitetsfönster med bra u-värde (mått på den värmeisolerande förmågan), måste alltid vägas mot vinsten i energikostnader. Hur mycket går det då att spara? Här har du två exempel:

 

Exempel 1: Eluppvärmd villa i Göteborg med totalt 15 fönster

För en villa med 15 fönster och eluppvärmning, i ett klimat likt Göteborg blir energibesparingen 3652 kr/år med energifönster som har 1,0 i u-värde, jämfört med 2-glasfönster med 3,0 i u-värde.

Exempel 2: Eluppvärmd villa i Umeå med totalt 12 fönster

För en villa i ett klimat motsvarande Umeå, som har 12 fönster och värms upp med el blir energibesparingen 4148 kr/år med energifönster som har 1,0 i u-värde, jämfört med tvåglasfönster med 3,0 i u-värde.

Observera att en rad olika faktorer kan påverka din energikostnad. Exemplen ovan är endast en förenklad kalkyl som tillhandahålls av intresseorganisationen EQ Fönster. Energipriset som använts är 1 kr/kWh.

Se hur mycket just du kan spara i energi och pengar med vår Energiräknare.

Svarta Elitfönster på vit fasad

Möjligheter att spara energi med nya fönster

När du överväger att byta fönster för att spara energi finns det några viktiga saker att tänka på:

  1. Val av fönster: Välj energieffektiva fönster med isolerande egenskaper. 

  2. Montering: Ett korrekt utfört montage av dina nya fönster är avgörande för att få maximal energieffektivitet. Anlita en professionell för att säkerställa att fönstren monteras korrekt och att resultatet blir tätt. Läs mer om certifierat montage.

  3. Underhåll: Efter att dina nya fönster har monterats är det viktigt att regelbundet underhålla dem för att de ska hålla i många år framöver. Ta del av våra skötselråd.

  4. Förstå din energiförbrukning: Håll koll på din energiförbrukning, före och efter du har bytt ut dina fönster för att mäta de faktiska besparingarna och justera din energianvändning ytterligare om det behövs.

 

Sammanfattningsvis kan energieffektiva fönster vara en lönsam investering för både din plånbok och miljön. Genom att välja energieffektiva fönster, se till att de monteras på rätt sätt och regelbundet underhålla dina nya fönster kan du dra nytta av betydande energibesparingar. Så nästa gång du funderar på att göra förbättringar i ditt hem, överväg att investera i energieffektiva fönster.

Stora svarta fönster

Energiräknaren

Räkna ut hur mycket du kan spara i energi och pengar

Att byta fönster kan vara en lönsam investering för att spara både pengar och energi. Använd vår Energiräknare för att se hur mycket just du kan spara.