Därför blir det kallras

och så motverkar du det

16 nov. 2022

Sommaren har passerat och hösten är på väg att gå över i vinter. Utomhustemperaturen sjunker och det är då det händer - kallraset gör entré.

Spröjsade fönster

Vad är kallras?

Kallras, eller drag, är ett vanligt problem i många hus och kan vara obehagligt och energiineffektivt. Kallras är en term som används för att beskriva en oönskad luftström av kall luft som tränger in i ett hus, vanligtvis genom gamla fönster, dörrar eller andra otäta områden i ditt hem. 

Kallras kan vara särskilt påtagligt under kallare månader när temperaturskillnaden mellan utsidan och insidan är stor. Med gamla fönster och dörrar krävs det ingen extrem kyla för att du ska känna av kallraset, utan problemet kan uppstå redan när temperaturen börjar närma sig nollstrecket.

Hur uppstår kallras?

Det finns flera anledningar till varför kallras uppstår. En av de vanligaste orsakerna är dåligt isolerade eller slitna fönster. Äldre fönster kan ha sprickor eller springor som tillåter att kall luft tränger in.

Är ditt hus utrustat med gamla fönster kan en snabb händelsekedja göra att du känner dig frusen. Det som sätter i gång allt är att fönstrets inre glas blir kallt på grund av den dåliga isoleringsförmågan mellan glasen. Inomhusluften närmast fönstret kyls då ned och faller mot golvet. Ovanifrån kommer ny luft för att ersätta den luft som sjunkit och på så sätt bildas en rörelse som skickar i väg kalluften längs med golvet. Golvet kyls ned och ett kallt drag har uppstått.

Vita Elitfönster

Hur fixar man kallras?

Att åtgärda kallras är viktigt för att skapa ett behagligt och energieffektivt hem. Här är några steg du kan ta för att bekämpa kallras:

  1. Täta fönstren: Se till att dina fönster är ordentligt tätade. Du kan använda tätningstejp eller silikon för att täta eventuella sprickor eller glipor runt fönsterramen. Kontrollera också fönstrets tätningslist och byt ut den om den är skadad eller sliten.

  2. Fönsterfilm: En annan lösning kan vara att använda fönsterfilm. Denna transparenta film kan appliceras på insidan av fönsterrutan och fungerar som en extra isolering.

  3. Använd gardiner och persienner: Tunga gardiner eller persienner kan fungera som en extra barriär mot kall luft och bidra till att minska kallrasen, speciellt på natten.

  4. Se över isoleringen: Kontrollera även isoleringen i dina väggar och tak. Bristfällig isolering kan bidra till kallrasen.

Byt till energieffektiva fönster

Om dina fönster är gamla och i dåligt skick kan det vara värt att överväga att byta ut dem mot energieffektiva 3-glasfönster med lågt U-värde. Moderna fönster har bättre isolering som kan minska kallrasen avsevärt och sänka dina energikostnader.

Ett korrekt montage av fönstren är även avgörande för att undvika luftläckage och kallras. Anlita en professionell fönsterinstallatör för att säkerställa att fönstren monteras på rätt sätt. Läs mer om certifierat montage.

 

Att förstå och hantera kallras i dina fönster är viktigt för att skapa ett bekvämt och energieffektivt hem. Genom att täta fönstren, använda fönsterfilm, förbättra isoleringen eller byta fönster kan du minimera problemet med kallras och njuta av en behaglig inomhusmiljö samtidigt som du sparar på energikostnaderna.