Därför blir det kallras

och så motverkar du det

16 nov. 2022

Sommaren har passerat och hösten är på väg att gå över i vinter. Utomhustemperaturen sjunker och det är då det händer - kallraset gör entré.

Spröjsade fönster

Vad är kallras?

Kallras, eller drag, är ett vanligt problem i många hus och kan vara obehagligt och energiineffektivt. Kallras är en term som används för att beskriva en oönskad luftström av kall luft som tränger in i ett hus, vanligtvis genom gamla fönster, dörrar eller andra otäta områden i ditt hem. 

Kallras kan vara särskilt påtagligt under kallare månader när temperaturskillnaden mellan utsidan och insidan är stor. Med gamla fönster och dörrar krävs det ingen extrem kyla för att du ska känna av kallraset, utan problemet kan uppstå redan när temperaturen börjar närma sig nollstrecket.

Hur uppstår kallras?

Det finns flera anledningar till varför kallras uppstår. En av de vanligaste orsakerna är dåligt isolerade eller slitna fönster. Äldre fönster kan ha sprickor eller springor som tillåter att kall luft tränger in.

Är ditt hus utrustat med gamla fönster kan en snabb händelsekedja göra att du känner dig frusen. Det som sätter i gång allt är att fönstrets inre glas blir kallt på grund av den dåliga isoleringsförmågan mellan glasen. Inomhusluften närmast fönstret kyls då ned och faller mot golvet. Ovanifrån kommer ny luft för att ersätta den luft som sjunkit och på så sätt bildas en rörelse som skickar i väg kalluften längs med golvet. Golvet kyls ned och ett kallt drag har uppstått.

Vita Elitfönster

Hur fixar man kallras?

Att åtgärda kallras är viktigt för att skapa ett behagligt inomhusklimat och energieffektivt hem. Här är några tips på vad du kan göra för att bekämpa kallras:

 

Täta fönstren

Se till att dina fönster är ordentligt tätade. Du kan använda tätningstejp eller silikon för att täta eventuella sprickor eller glipor runt fönsterramen. Kontrollera också fönstrets tätningslist och byt ut den om den är skadad eller sliten.

 

Fönsterfilm

En annan lösning kan vara att använda fönsterfilm. Denna transparenta film kan appliceras på insidan av fönsterrutan och fungerar som en extra isolering.

 

Använd gardiner och persienner

Tunga gardiner eller persienner kan fungera som en extra barriär mot kall luft och bidra till att minska kallrasen, speciellt på natten.

 

Se över isoleringen

Kontrollera även isoleringen i dina väggar och tak. Bristfällig isolering kan bidra till kallrasen.

Byt till energieffektiva fönster

Om dina fönster är gamla och i dåligt skick kan det vara värt att överväga att byta ut dem mot energieffektiva 3-glasfönster med lågt U-värde. Moderna fönster har bättre isolering som kan minska kallrasen avsevärt och sänka dina energikostnader.

Läs mer: Fördelar med energieffektiva fönster

 

Det är också viktigt att dina nya fönster monteras på rätt sätt för att undvika luftläckage och kallras. Genom att anlita en professionell fönsterinstallatör säkerställer du att resultatet blir tätt.

Läs mer: Certifierat montage

 

Att förstå och hantera kallras i dina fönster är viktigt för att skapa ett bekvämt inomhusklimat och energieffektivt hem. Genom att täta fönstren, använda fönsterfilm, förbättra isoleringen eller byta fönster kan du minimera problemet med kallras och njuta av en behaglig inomhusmiljö, samtidigt som du sparar på energikostnaderna.

Boka gratis rådgivning

Få en kostnadsfri offert på dörr- och fönsterbyte