Därför blir det kallras

och så motverkar du det

16 nov. 2022

Sommaren har passerat och hösten är på väg att gå över i vinter. Utomhustemperaturen sjunker och det är då det händer - kallraset gör entré.

Spröjsade fönster

Vad är kallras?

Kallras är när kall luft tränger in i ditt hus, vanligtvis genom gamla fönster, dörrar eller andra otäta områden i ditt hem. Det kalla draget kan vara särskilt jobbigt under kalla månader när temperaturskillnaden mellan inne och ute är stor. Med gamla fönster behövs ingen extrem kyla för att du ska känna av kallraset, utan problemet kan uppstå redan när temperaturen börjar närma sig nollstrecket.

Hur uppstår kallras?

En av de vanligaste anledningarna till kallras är dåligt isolerade eller slitna fönster. Är ditt hus utrustat med gamla fönster kan kall luft komma in och en snabb händelsekedja göra att du känner dig frusen. Det som sätter i gång allt är att fönstrets inre glas blir kallt på grund av den dåliga isoleringsförmågan mellan glasen. Inomhusluften närmast fönstret kyls då ned och faller mot golvet. Ovanifrån kommer ny luft för att ersätta den luft som sjunkit och på så sätt bildas en rörelse som skickar i väg kalluften längs med golvet. Golvet kyls ned och ett kallt drag har uppstått.

Vita Elitfönster

Hur fixar man kallras?

  • Täta fönstren: Se till att dina fönster är ordentligt tätade. Använd tätningstejp eller silikon för att täta eventuella sprickor runt ditt fönster. Kolla också fönstrets tätningslist och byt ut den om den är skadad eller sliten.

  • Se över din isolering: Kolla isolering i dina väggar och tak. Dålig isolering kan bidra till kallrasen.

  • Gardiner och persienner: Tunga gardiner eller persienner kan fungera som en extra barriär mot kall luft och bidra till att minska kallrasen.

Byt till energieffektiva fönster

Om dina fönster är gamla och i dåligt skick kan ibland den enda lösningen vara att byta ut dem. Nya moderna fönster har bättre isolering, som kan minska kallrasen och sänka dina energikostnader.

Fördelar med energieffektiva fönster

Det är också viktigt att dina nya fönster monteras på rätt sätt för att undvika luftläckage och kallras. Genom att anlita en professionell fönsterinstallatör kan du känna dig trygg med att det blir rätt utfört.

Certifierat montage

 

Att hantera kallras omkring dina fönster är viktigt både för inomhusklimatet och för att spara energi. Genom att täta dina fönster, förbättra isoleringen eller byta fönster kan du bli av med kallraset och få det bekvämt inomhus, samtidigt som du sparar både pengar och energi.

Boka gratis hembesök

Få en kostnadsfri offert på dörr- och fönsterbyte