Fönster med 2-glas eller 3-glas

Vad ska man välja?

9 nov. 2022

Ska man välja fönster med 2-glas eller 3-glas, och vad är skillnaden? Låt oss förklara.

Närbild på fönster med 3-glas

Vad är skillnaden mellan ett fönster med 2-glas och 3-glas?

Ett 3-glasfönster består av tre glasrutor som är sammansatta i ett enda glasparti med två isolerande luftspalter. Ett 2-glasfönster har istället två glasrutor med en isolerande luftspalt i mellanrummet. Luftspalterna är vanligtvis fyllda med argongas för att förbättra isoleringen.

 

Vilka fördelar har 3-glasfönster?

Det extra glaset i 3-glasfönster gör att de isolerar bättre än 2-glasfönster. Den högre isoleringsförmågan gör att du sparar mer energi och får en bekväm inomhusmiljö året runt. Därför är 3-glasfönster det bästa valet när du ska byta fönster i din villa, radhus eller lägenhet. Både för miljön – sett till både miljö, ekonomi och komfort.

Fördelar med energifönster

 

Stort ljusinsläpp, minimalt värmeutsläpp

Tidigare innebar stora fönsterpartier stora värmeutsläpp under kalla perioder. Men med 3-glas har du möjlighet till ett stort ljusinsläpp, samtidigt som energieffektiviteten är hög. 3-glasfönster gör det därför möjligt att ha fönster från golv till tak, utan att de bli stora energitjuvar.

Ingen energiförlust med stora fönster

 

När passar 2-glasfönster?

Nya fönster med 2-glas är mer energieffektiva än den gamla typen av 2-glasfönster eller 1+1 fönster (två sammankopplade och delbara fönsterbågar). Även om 3-glasfönster är det bästa valet för året-runt-boenden finns det miljöer där 2-glasfönster kan passa. Till exempel till fritidshuset, förrådet eller garaget där du inte har samma behov av isolering och uppvärmning.

 

Vilka fönster är rätt för dig?

Att byta till 3-glasfönster oftast en investering som lönar sig i längden om du vill minska på dina energikostnader. De är det bästa valet för ditt året-runt-boende och ger även möjlighet till stora fönsterpartier, utan att det påverkar din energiförbrukning. Om du istället letar fönster till ett hus där isolering och uppvärmning inte är prioriterat, kan 2-glasfönster vara ett alternativ att överväga.