Fönster med 2-glas eller 3-glas

Vad ska man välja?

9 nov. 2022

Ska man välja fönster med 2-glas eller 3-glas? Låt oss förklara.

Närbild på fönster med 3-glas

Sett till både miljö, ekonomi och komfort är 3-glas det optimala valet. Fönstret är då ett enda sammansatt glasparti, med isolerande mellanrum som är fyllda med argongas, vilket gör att värmen stannar i huset. Tidigare innebar stora fönsterpartier stora värmeförluster under kalla perioder, men med 3-glas har du möjlighet till stort ljusinsläpp samtidigt som energieffektiviteten är mycket hög.

3-glas med lågt u-värde gör det därför möjligt att ha fönster från golv till om så önskas. Våra isolerglas är även utrustade med lågemissisonsskikt – tunna, osynliga metallskikt – som reflekterar värmestrålningen på ett mycket effektivt sätt. 3-glas är idag standard för energieffektiva fönster

I nya fönster med 2-glas har två isolerrutor fogats samman med en isolerande luftspalt i mellanrummet. Det gör dem mer energieffektiva än den gamla typen av 1+1 fönster, som består av två sammankopplade och delbara fönsterbågar. Många som väljer att uppgradera gamla fönster till nya 2-glasvarianter gör det för att behålla ett äldre utseende med antikprofilerade snickerier på karm och båge.

De sammanfogade glaspartierna kallas för glaskassetter.