Fönster med 2-glas eller 3-glas

Vad ska man välja?

9 nov. 2022

Ska man välja fönster med tvåglas eller treglas? Låt oss förklara.

Närbild på fönster med 3-glas

Ett treglasfönster består av tre glasrutor som är sammansatta i ett enda glasparti med två isolerande luftspalter. Ett glasfönster har istället två glasrutor med en isolerande luftspalt i mellanrummet. Luftspalterna är vanligtvis fyllda med argongas för att förbättra isoleringen.

 

Fördelarna med 3-glasfönster

Det extra glaset och luftspalterna gör att 3-glasfönster har ett lägre U-värde och ger en ännu bättre isolering än 2-glasfönster. 3-glasfönsters höga isoleringsförmåga gör att du sparar mer energi och får en bekväm inomhusmiljö året runt, och är därför det optimala valet när du ska byta fönster i din villa, radhus eller lägenhet – sett till både miljö, ekonomi och komfort.

Läs mer: Fördelar med energieffektiva fönster

 

Stort ljusinsläpp, minimalt värmeutsläpp

Tidigare innebar stora fönsterpartier stora värmeutsläpp under kalla perioder. Men med 3-glas har du möjlighet till ett stort ljusinsläpp, samtidigt som energieffektiviteten är mycket hög. 3-glasfönster gör det därför möjligt att ha fönster från golv till tak, utan att de bli stora energitjuvar.

Läs mer: Ingen energiförlust med stora fönster

 

När passar 2-glasfönster?

Nya fönster med 2-glas är mer energieffektiva än den gamla typen av 2-glas eller 1+1 fönster, som består av två sammankopplade och delbara fönsterbågar. Även om 3-glasfönster är det optimala valet för året-runt-boenden finns det miljöer där 2-glasfönster kan passa. Till exempel till fritidshuset, förrådet eller garaget där du inte har samma behov av isolering och uppvärmning.

 

Slutsats: Vilka fönster är rätt för dig?

Sammanfattningsvis är ett byte till 3-glasfönster oftast en investering som lönar sig i längden i och med den stora energibesparingen. Därför är 3-glasfönster det optimala valet om du prioriterar en hög energieffektivitet och vill minska på värmekostnaderna. De ger också möjlighet till stora fönsterpartier, utan att det påverkar din inomhusmiljö och komfort. Om du istället letar fönster till en miljö där isolering och uppvärmning inte är prioriterat, kan 2-glasfönster vara ett alternativ att överväga.