Tecken på att fönstren behöver bytas

16 nov. 2022

Ett fönsterbyte kan grunda sig i att du helt enkelt vill ha en ny stil på ditt hus. I andra fall är fönsterna gamla eller skadade och bytet blir mer eller mindre nödvändigt. Här är några av de synliga tecknen på att du behöver byta fönster.

Fönstermontör monterar fönster

Synliga skador

Att undersöka kvaliteten på sina fönster kanske kan låta svårt för den som inte är van. Men oftast går det att analysera läget genom att helt enkelt titta efter synliga brister. Det kan exempelvis vara sprickor, flagnande färg eller missfärgade partier som kan vara en signal på fukt. Alger och kitt som har släppt är också två saker att hålla under uppsikt. Även trasiga beslag kan vara ett tecken på att det är dags att byta till nya friska fönster.

Ökad energiförbrukning

En annan indikation på att det är dags att byta fönster är om du märker att din energiförbrukning har ökat avsevärt. Gamla fönster med dålig isolering kan leda till betydande värmeförluster under vintermånaderna och kylförluster under sommaren. Detta innebär att ditt uppvärmningssystem eller luftkonditioneringssystem måste arbeta hårdare för att bibehålla en bekväm inomhustemperatur, vilket resulterar i högre energikostnader. Genom att byta till moderna energieffektiva fönster kan du minska värmeförlusterna och därmed sänka dina energikostnader.

Läs mer: Spara energi med nya fönster

Röta på fönster

Röta och liknande skador kan göra ett fönster mer eller mindre odugligt. Är fönstret gammalt kan det även innebära att passformen inte är den bästa, vilket kan ha stor inverkan på inomhusklimatet. Då blir det dragit eftersom kylan utifrån släpps in i rummet. Står du vid ett nytt fönster med bra isoleringsförmåga går det inte att känna något drag överhuvudtaget. Förutom den dåliga isoleringsförmågan, som ger höga uppvärmningskostnader, kan ett gammalt fönster med dålig passform krångla rejält när du öppnar och stänger det.

Ljudisolering

Om du bor i ett bullrigt område och upplever att ljud utifrån tränger igenom dina fönster, kan det vara ett tecken på att de behöver bytas. Äldre fönster med enkelt glas eller dålig ljudisolering kan vara otillräckliga när det gäller att minska buller och störningar från trafik, grannar eller andra källor. Genom att investera i fönster med ljudisolerande egenskaper kan du skapa en tystare och mer fridfull inomhusmiljö.

Sammanfattningsvis finns det flera tydliga tecken på att fönstren behöver bytas. Synliga skador, röta, hög energiförbrukning och bristande ljudisolering kan alla vara indikationer på att det är dags.

Boka gratis rådgivning

Få en kostnadsfri offert på dörr- och fönsterbyte