Tecken på att fönstren behöver bytas

16 nov. 2022

Ett fönsterbyte kan grunda sig i att du helt enkelt vill ha en ny stil på ditt hus. I andra fall är fönsterna gamla eller skadade och bytet blir mer eller mindre nödvändigt. Här är några av de synliga tecknen på att du behöver byta fönster.

Fönstermontör monterar fönster

Synliga skador

Att undersöka kvaliten på sina fönster kanske kan låta svårt för den som inte är van. Men oftast går det att analysera läget genom att helt enkelt titta efter synliga brister. Det kan exempelvis vara sprickor, flagnande färg eller missfärgade partier som kan vara en signal på fukt. Alger och kitt som har släppt är också något att hålla uppsikt över. Även trasiga beslag kan vara ett tecken på att det är dags att byta till nya friska fönster.

Ökad energiförbrukning

Ett till tecken på att det kan vara dags är om du märker att din energiförbrukning har ökat. Gamla fönster med dålig isolering kan leda till stora värme- och kylförluster. Det innebär att ditt uppvärmnings- eller luftkonditioneringssystem måste arbeta hårdare för att behålla en bekväm inomhustemperatur. Genom att byta till nya moderna fönster kan du minska förlusten och sänka dina energikostnader.

Spara energi med nya fönster

Röta på fönster

Röta kan göra ett fönster mer eller mindre odugligt. Är fönstret gammalt kan det också innebära att passformen inte är den bästa, vilket kan ha stor inverkan på inomhusklimatet. Då blir det dragit eftersom kylan utifrån släpps in i rummet. Står du vid ett nytt fönster med bra isoleringsförmåga går det inte att känna något drag överhuvudtaget.

Förutom den dåliga isoleringsförmågan, som ger höga uppvärmningskostnader, kan ett gammalt fönster med dålig passform krångla rejält när du öppnar och stänger det.

Ljudisolering

Om du bor i ett bullrigt område och upplever att ljud tränger in genom dina fönster kan det vara ett tecken på att de behöver bytas. Äldre fönster med enkelt glas eller dålig ljudisolering kan vara otillräckliga för att minska buller och störningar från utifrån. Genom att byta till nya fönster kan du få en tystare inomhusmiljö.

Sammanfattningsvis finns det flera tydliga tecken på att fönstren behöver bytas. Synliga skador, röta, hög energiförbrukning och bristande ljudisolering kan alla vara tecken på att det är dags.

Boka gratis hembesök

Få en kostnadsfri offert på dörr- och fönsterbyte