Kan man byta fönster på vintern?

Fönsterbyte året om

9 nov. 2022

Ja, det är klart! Att byta fönster på vintern är inga problem - det gäller bara att vara smart. Det är en seglivad myt att det inte skulle gå att byta fönster när det är kallt eller regnar. När vana fönsterbytare byter fönster gör vi det ett rum i taget; snabbt och effektivt. Då är vädret inte ett problem.

Villa i vinterlandskap

Hur byter ni fönster på vintern?

På Elitfönster På Plats tar vi ett fönster i taget. När det gamla fönstret har plockats ut står det nya fönstret redo vid sidan av, färdigt att sättas på plats. Sedan går montören vidare till nästa fönster. Det innebär att varje hål står utan fönster i högst ett par minuter. När listning, plåtning och efterarbete görs, är det nya fönstret redan monterat och håller tätt.

Röd liten stuga i vinterlandskap

Varför ska jag byta fönster på vintern?

Det är på vintern som många märker att de har dåligt isolerade fönster; som släpper in kyla, läcker värme och gör att energiförbrukningen ökar. Det är därför en utmärkt tid att passa på att byta ut sina fönster till nya, fina fönster som håller kvar värmen i huset och bidrar till en lägre energiförbrukning.

 

Det finns många fördelar med att byta fönster på vintern - här är några:

  • Du får direkt ett behagligare klimat inomhus eftersom nya fönster har en bättre isoleringsförmåga. Kallt drag från fönstren och de kalla golven försvinner när dina nya fönster är på plats.
  • Energiförbrukningen minskar, eftersom värmen stannar kvar inomhus. Det krävs alltså inte lika hög energiförbrukning för att ha det varmt och skönt inomhus.
  • Du kan ägna sommarhalvåret åt andra hemmaprojekt. Exempelvis göra om i trädgården, bygga altan eller måla om huset.
  • Du har gott om tid att utrusta dina nya fönster med solskydd och myggnät innan solen är uppe längre tid på dygnet, och myggen kommer.
  • Luften är ofta torrare och har en lägre luftfuktighet än på sommaren.
  • Eftersom fönstren byts ett i taget kan det jämföras med att vädra ut ett rum.
  • Ett fönsterbyte tar ett par dagar att utföra. Det tar alltså inte lång tid förrän dina nya fönster är på plats. Vi tar hand om både monteringen och avstädningen så att du får tid till annat.

Boka gratis hembesök

Få en kostnadsfri offert på dörr- och fönsterbyte