Är stora fönster dåligt?

Ingen energiförlust med stora fönster

9 nov. 2022

Stora fönsterpartier var tidigare förenat med två effekter – härligt ljusinsläpp och rejäla värmeförluster. Numera har den negativa aspekten försvunnit och vinsten med mer ljus drabbar inte husets värmekostnader.

Stora fönster från Elitfönster

Kanske har du någon gång drömt om att öppna upp en del av ditt hus genom att ha stora fönster från golv till tak? Tanken på ett stort flöde av dagsljus i exempelvis vardagsrummet är något som lockar många. Med dagens energieffektiva fönster behöver du inte bekymra dig för att ett stort glasparti ska höja energiräkningen. Väljer du ett så kallat 3-glasfönster, kommer värmen hållas kvar i hemmet under vintermånaderna.

 

Energieffektiva fönster förhindrar värmeförluster

Hur fungerar då principen bakom 3-glas? Först och främst får du ett fönster som består av ett enda sammansatt glasparti. För att få ännu högre värmeisolering har glasens mellanrum dessutom fyllts med argongas. På Elitfönster På Plats isolerglas finns också tunna och osynliga metallskikt som är ytterst effektiva för att reflektera värmestrålningen.

Läs mer: Fördelar med energieffektiva fönster

 

Balansera fördelarna med stora fönster

Att 3-glasfönster sänker dina värmekostnader jämfört med äldre fönster är naturligtvis en stor fördel. Men glöm inte bort årets varma dagar och tänk på vilket väderstreck som det aktuella rummet ligger i. Ett stort fönsterparti i söderläge kan innebära ett ”värmetryck” från utsidan. Då finns möjligheten att välja ett solskyddsglas, som begränsar värmeinsläppet och ger en behaglig temperatur under sommaren. Byter du fönster med oss på Elitfönster På Plats kan du även välja tillbehör som persienner och lamellgardiner för de stunder då du vill skärma av rummet från solljus.

 

Stora fönster behöver inte längre vara en kompromiss mellan ljus och energieffektivitet. Genom att välja moderna energieffektiva fönster kan du njuta av generöst ljusinsläpp utan att oroa dig för höjda energikostnader. Balansera fördelarna med rätt teknologi och tillbehör för att optimera ditt hem för både ljus och effektivitet.

Stora svarta fönster

Energiräknaren

Räkna ut vad du kan spara i energi och pengar

Med hjälp av vår Energiräknare kan du räkna ut hur mycket energi och pengar du kan spara med nya fönster från oss.