Är stora fönster dåligt?

Ingen energiförlust med stora fönster

9 nov. 2022

Stora fönsterpartier var tidigare förknippat med två effekter – härligt ljusinsläpp och rejäla värmeförluster. Med dagens moderna fönster är det inte så längre. Idag kan du få in mycket ljus, utan att det påverkar ditt hus värmekostnader. Det finns dessutom flera fördelar med att välja stora fönster.

Stora fönster från Elitfönster

Stora fönster - utan att du behöver oroa dig över elräkningen

Kanske har du någon gång drömt om att öppna upp en del av ditt hus genom att ha stora fönster från golv till tak? Tanken på ett stort insläpp av dagsljus i exempelvis vardagsrummet är något som lockar många. Med dagens energieffektiva fönster behöver du inte bekymra dig för att ett stort glasparti ska höja elräkningen. Väljer du ett så kallat 3-glasfönster, kommer värmen att hållas kvar i ditt hem.

 

Hur fungerar det egentligen?

Hur fungerar då principen bakom 3-glas? Först och främst får du ett fönster som består av ett enda sammansatt glasparti. För att få ännu högre värmeisolering har glasens mellanrum fyllts med argongas. På Elitfönster På Plats isolerglas finns också tunna och osynliga metallskikt som reflekterar värme tillbaka in i rummet under vintern, och blockerar värme från att komma in under sommaren.

Fördelar med energifönster

Stora svarta Elitfönster med spröjs

Fördelar med stora fönster

En av de största fördelarna med stora fönster är att du får in en stor mängd dagsljus. Det ökar inte bara välbefinnandet utan minskar också behovet av övrig belysning under dagtid. Med stora fönster får du också en fin utsikt över din omgivning och det ger en känsla av luftighet i ditt hem. Särskilt fördelaktigt i ett mindre rum.

 

Tänk på det här

Det är bra att fundera över vilket väderstreck fönstret ska sitta i. Fönster mot söder ger mest ljus, därför kan det bli varmt under sommardagar. Då finns möjligheten att välja ett solskyddsglas, som begränsar värmeinsläppet och ger en behaglig temperatur. Byter du fönster med oss på Elitfönster På Plats kan du även välja tillbehör som persienner och plisségardiner för de stunder då du vill skärma av rummet från solljus.

Persienner och plisséer

Med stora fönster är det också viktigt att tänka på säkerheten. Välj alltid ett säkerhetsglas, om olyckan skulle vara framme. Då faller inte glaset samman eller får skarpa kanter om det skulle gå sönder.

Våra stora fönster

Alltid med montage

Har du stora fönster som du vill byta? Det är vanligast att välja fasta fönster när du vill ha en större storlek. Byter du fönster med oss på Elitfönster På Plats kan du välja vår mest populära fönsterfamilj - Elitfönster Original. Finns både helt i trä, och i trä med aluminiumbeklädd utsida.

Stora svarta fönster

Energiräknaren

Räkna ut vad du kan spara i energi och pengar

Med hjälp av vår Energiräknare kan du räkna ut hur mycket energi och pengar du kan spara med nya fönster från oss.