Varför ska man välja energieffektiva fönster?

Det här är fördelarna

17 jan. 2024

Visste du att nya energieffektiva fönster kan minska din värmeförlust med upp till 70%? Därför är ditt val av nya fönster en viktig faktor för energieffektiviseringen i ditt hem. I den här artikeln kommer vi att reda ut vad som menas med energieffektiva fönster och vilka fördelar de har för din energiförbrukning och inomhusmiljö.

Elitfönster Original Aluminium

Vad menas med energieffektiva fönster?

Energieffektiva fönster, även kallat för energifönster, betyder att fönstret är välisolerat och anpassat för att behålla värmen inomhus. Idag ställs det högre krav på fönsters isoleringsförmåga i jämförelse med hur det sett ut tidigare. Äldre fönster kan därför ofta vara otäta och släppa in kall luft under vintermånaderna.

 

Energieffektiva fönster har ett lågt U-värde

U-värde på fönster mäter dess isoleringsförmåga: Ju lägre U-värde, desto bättre isolerat är fönstret. Moderna fönster har ett betydande lägre U-värde än gamla fönster och är därför mer energieffektiva.

Läs mer: Vad är U-värde på fönster?

 

Vad är energiglas?

Energieffektiva fönster har ett så kallat energiglas. Fönster med energiglas har en isolerglaskassett med två eller tre glas och består av ett lågemissionsskikt som sänker U-värdet. I en isolerglaskassett kan ett eller flera av glasen vara energiglas - alla våra produkter med isolerglas har minst ett energiglas. Du kan i flera fall också välja glas som ytterligare förbättrar fönstrets isoleringsförmåga.

 

Det här är fördelarna med energieffektiva fönster

Vilka är då fördelarna med att välja energieffektiva fönster? Det finns många fördelar, både för ditt inomhusklimat och energiförbrukning. Här är några av dem:

 

Du får ett välisolerat fönster

Energieffektiva fönster är utformade för att hålla kylan ute under vintermånaderna och värmen ute under sommaren. Ett välisolerat fönster hjälper till att behålla en jämn inomhustemperatur, vilket minskar behovet av uppvärmning och kylning.

 

Det ger dig energi- och kostnadsbesparingar

Genom att minska behovet av uppvärmning och kylning kan du få betydande kostnadsbesparingar på sikt. Du kan därför dra nytta av lägre elräkningar, samtidigt som ditt hem minskar sin miljöpåverkan.

Läs mer: Spara energi med nya fönster

 

De dämpar buller och ljud utifrån

Energieffektiva fönster bidrar till att minska buller. Den extra isoleringen fungerar som en ljudbarriär, vilket skapar en lugnare och bekvämare inomhusmiljö.

 

Du slipper kalla drag

Energieffektiva fönster har också en annan betydande fördel - att minska drag och kalla golv. Det skapar ett behagligt inomhusklimat och du kan bekvämt sitta nära fönstret utan att frysa, och golven känns varmare.

Läs mer: Varför blir det kallras?

 

Funderar du på att energieffektivisera ditt hem är det klokt att överväga att investera i nya fönster. Både för din energiförbrukning och inomhusmiljö. Med vår fönsterfamilj Elitfönster Original Alu 100 får du ett välisolerat fönster som är anpassat efter vårt nordiska klimat, med U-värde 1,0 som standard - och ner till 0,69 på fast fönster.

Energiräknaren

Räkna ut hur mycket energi och pengar du kan spara

Undrar du hur mycket energi och pengar du kan spara genom att byta dina äldre fönster mot nya energieffektiva fönster? Då kan du ta hjälp av vår Energiräknare.