Fönster med spröjs

Spröjs till Elitfönster

9 nov. 2022

Den här sidan förklarar vilka spröjs vi har. Fönsterspröjs var från början något nödvändigt, som delade upp en stor glasruta i mindre delar för att underlätta för glasmästaren. Idag används spröjs framförallt som dekor - för att skapa vackra fönster med en tidlös charm. Spröjsade fönster passar lika bra i det klassiska som i det moderna hemmet och ger dig möjlighet att förändra utseendet på dina fönster, helt utefter din personliga smak och preferens.

Elitfönster med spröjs

När du byter fönster med Elitfönster På Plats kan du alltid välja till spröjs, både på dina nya fönster och fönsterdörrar. Vi erbjuder många olika spröjstyper som även kan kombineras med glasdelande poster. Valmöjligheterna är många och vi kan tillverka de flesta kombinationer för att skapa ett personligt utseende på dina fönster och fönsterdörrar. Hos oss kan du välja mellan glasdelande post, mellanglasspröjs, löstagbara spröjs och retrospröjs. Nedan finner du en beskrivning av respektive spröjstyper.

Löstagbara spröjs

För att enkelt förändra dina fönsters utseende och dekorera dina fönsterrutor kan du välja våra löstagbara spröjs. Spröjsen sitter på fönstrets utsida och plockas enkelt bort vid fönstertvätt. Du kan välja mellan flera olika kombinationer och kulörer, det är bara fantasin som sätter gränser. Spröjsen finns i två olika bredder, 30mm och 55mm. Till träfönster är spröjsen i trä eller plast beroende val av ytbehandling, till fönster med aluminiumbeklädnad är spröjsen av aluminium.

Mellanglasspröjs

Mellanglasspröjs placeras mellan glasen i fönstrets isolerglasruta i fabrik. Detta gör fönstret lätt att tvätta eftersom spröjsen aldrig kommer i vägen. Vi kan erbjuda mellanglasspröjs i två olika bredder.

Glasdelande post

En fast glasdelande post ger ett bredare och robustare uttryck än spröjs och delar fönstret i olika glaspartier. Posten kan tillverkas i trä samt trä med utvändig aluminiumbeklädnad. Du kan med fördel kombinera den glasdelande posten med spröjs för att få en personlig touch på ditt fönster.

Retrospröjs

Retrospröjs är en unik spröjslösning och passar, som namnet antyder, endast till produktfamiljen Elitfönster Retro. Spröjstypen är en modern variant av de klassiska glasdelande, kittade spröjsen. Invändigt sitter spröjsen fast utfört i trä och utvändigt är spröjsen löstagbara i aluminium, däremellan är det spröjsdistanser mellan glasen i isolerrutan.