Fönster med spröjs

Skapa ditt unika spröjsade fönster

9 nov. 2022

Oavsett om du bor i en modern villa eller ett traditionellt hus på landet kan spröjsade fönster vara det perfekta valet för att ge ditt hem karaktär och personlighet.

Elitfönster med spröjs

Vad är spröjs?

Spröjs är smala, vertikala eller horisontella lister som används för att dela upp en fönsterruta i mindre sektioner. Fönsterspröjs var från början något nödvändigt, som delade upp en stor glasruta i mindre delar för att underlätta för glasmästaren. Idag används spröjs framförallt som dekor för att skapa vackra fönster.

 

Passar spröjsade fönster alla hus?

Ja! Spröjsade fönster passar lika bra i det klassiska som i det moderna hemmet. I ett äldre hus är det vanligt med spröjs, eftersom det var vanligt förr. Det finns också nya hus med ett traditionellt utseende, där spröjs används för att skapa den klassiska stilen på fönster. På så vis får du ett modernt fönster, men som ändå ser gammalt ut. Det finns också hus med industristil, där klassiskt möter modernt. Då är det vanligt med stora spröjsade fönster som ger karaktär till huset.

Stora svarta fönster med spröjs

Vilka sorters spröjs finns det?

Löstagbara spröjs sitter vanligtvis på glasets utsida, och ger dig flera fördelar. Du kan enkelt plocka av dem när du ska tvätta dina fönster, eller om du vill byta till en ny spröjsdesign. Mellanglasspröjs sitter mellan glasen, och kommer därför aldrig i vägen. Sedan finns det också glasdelande poster, en bredare typ av spröjs som delar glaset, och går att kombinera med andra sorters spröjs. Längre ner kan du läsa mer om vilka spröjs du kan välja mellan när du byter fönster med oss på Elitfönster På Plats.

 

Välj bland olika stilar och mönster

När det kommer till designen finns det många stilar och mönster att välja mellan. Såsom traditionella delningar i rutor, krysspröjs eller mer moderna varianter. Det finns också olika material på spröjs så som trä och aluminium. Det ger dig möjlighet att anpassa spröjsen efter stilen på ditt hus.

 

Vi hjälper dig att förverkliga dina fönsterdrömmar

När du byter fönster med Elitfönster På Plats kan du alltid välja till spröjs, både på dina nya fönster och altandörrar. Välj mellan löstagbara spröjs, mellanglasspröjs, glasdelande poster och retrospröjs. Valmöjligheterna är många och vi kan tillverka de flesta kombinationer för att skapa en skräddarsydd lösning för just ditt hem.

Våra spröjs

Välj bland flera olika kombinationer

Illustration av löstagbara spröjs
Löstagbara spröjs

Löstagbara spröjs som sitter på fönstrets utsida och plockas enkelt bort vid fönstertvätt.

Illustration av mellanglasspröjs
Mellanglasspröjs

Mellanglasspröjs placeras mellan glasen i fönstret. Detta gör fönstret lätt att tvätta eftersom spröjsen aldrig kommer i vägen.

Illustration av glasdelande post
Glasdelande poster

En glasdelande post ger ett kraftigare uttryck än spröjs och delar dessutom glaset, går bra att kombinera med spröjs.

Illustration av spröjs i retrostil
Retrospröjs

Retrospröjs passar för produktfamiljen Elitfönster Retro. Retrospröjs är en modern variant av klassiska glasdelande, kittade spröjs.

Röda spröjs med vit insida

Nyhet!

2-färgsmålade spröjs

Nu kan du få 2-färgsmålade spröjs till vår familj Elitfönster Original Alu 100. Då får du vita spröjs invändigt (NCS S 0502-Y), och utsidan i samma kulör som du valt på aluminiumbeklädnaden.

Inspireras av spröjsade fönster

Se hur våra kunder har gjort

Vanliga frågor och svar om spröjs

Vad kostar spröjs och vilka storlekar finns det? Här har vi samlat några vanliga frågor och svar om spröjs.