Så inreder du ditt fönster och fönsterbräda

8 maj 2024

Letar du inspiration på hur du kan inreda ditt fönster? Här ger vi dig några tips på hur du kan göra. Oavsett om du planerar att byta fönster eller bara vill få inspiration till ditt hem.

Blommor och ljusstake på fönsterbräda

Skapa mysfaktor med belysning

Visste du att ett rum bör ha mellan 5-10 ljuskällor? Ett perfekt tillfälle att nyttja ditt fönster och fönsterbräda. Genom att ställa en eller flera lampor på din fönsterbräda får du in mer belysning och skapar den där extra mysfaktorn. Du kan också sätta upp en ljusslinga längs gardinstången eller en hänglampa för att få in extra belysning.

 

Rama in ditt fönster med gardiner

När du väljer gardiner kan du omfamna utsikten och ljuset som kommer in genom dina fönster. Vill du ha mycket ljusflöde in till rummet så passar transparanta gardiner perfekt. För att skapa kontrast kan du kombinera transparanta gardiner med en heltäckande gardin, gärna med olika färger på gardinerna. Det skapar ett intressant uttryck som fångar ögat.

Lampa på fönsterbräda

Placera dina favoritväxter på fönsterbrädan

Ge din fönsterbräda mer liv genom att placera dina favoritväxter på den. Odla örter i ett soligt köksfönster så får du fördelar av både grönt och ätbart året om. I ett stort fönster med en bredare fönsterbräda passar det bra med en större växt som tar för sig och ger ett kraftigare intryck. En blomvas med fina snittblommor är också ett vackert sätt att använda platsen på fönsterbrädan.

Dekorera ditt fönster efter högtid och säsong

Dina fönster är den perfekta platsen att få in dekoration efter säsong och högtid. Under sommaren och till midsommar kan du exempelvis hänga upp en blomsterkrans och dekorera fönsterbrädan med en färgsprakande blomväxt. Under julen skapar du enkelt en mysig känsla genom att placera en klassisk adventsljusstake på fönsterbrädan eller hänga upp en adventsstjärna i ditt fönster. Till påsken passar en stor vas med tulpaner eller påskris perfekt.

Kruka med hortensia på fönsterbräda

Matcha dina fönster med din övriga inredning

Har du en favoritpryl du vill pryda fönsterbrädan med? Kanske föredrar du en minimalistisk stil? Oavsett vad du gillar är dina fönster den perfekta platsen att matcha med övrig inredning i ditt hem, som passar din personliga smak och stil.

Dekoration i fönster

Inred även utsidan av dina fönster

Att inreda utanför dina fönster gör det lika trevligt att titta ut som att titta in. Ställ en klassisk fönsterlåda med blommor eller olika sorters krukor med växter i. Du kan också placera prydnader i fönsterlådan som exempelvis en ljuslykta eller trädgårdsskulptur. Öka mysfaktorn genom att ställa en fönsterbänk och hänga upp en ljusslinga vid fönstret.

Blomkrukor framför ett fönster

Inspireras av våra kunders hem