Så väljer du rätt stil på din ytterdörr

24 jan. 2024

När du väljer ytterdörr är det viktigt att hitta en dörr som passar ihop med resten av ditt hem. Beroende på dörrens stil kan du skapa din unika entré. Vi hjälper dig att välja rätt stil på din ytterdörr och går igenom olika material, stilar, kulörer och tillval.

Vit parytterdörr

Material

Det första du kan fundera över är vilket material du vill ha på din ytterdörr. Gillar du naturmaterial och vill ha en ytterdörr i trä? Eller passar det kanske bättre med en målad ytterdörr?

 

Ytterdörrar i trä

Trä är ett tidlöst och naturligt material som ger en varm och inbjudande känsla till ditt hem. Det finns flera olika träslag att välja mellan, exempelvis furu, ek eller teak. Om du önskar förändra färgen eller finishen över tid, ger en trädörr dig möjlighet att göra det. En ytterdörr i trä håller sig vacker i många år, den behöver dock regelbundet underhåll för att hålla sig fin länge och skydda mot väder och slitage.

 

Målad ytterdörr

En målad ytterdörr ger dig möjlighet att välja bland ett stort utbud av färger, som matchar ditt hus och din personliga smak. Den målade ytan ger också ett extra skydd mot slitage. En av fördelarna med en målad ytterdörr är att den behöver mindre underhåll jämfört med en trädörr, även om den förstås också behöver ses över då och då. En målad ytterdörr kan därför passa dig som vill ha en mer underhållsfri lösning.

 

Det finns olika fördelar med att välja en dörr i trä eller en målad ytterdörr. Fundera på hur mycket tid du vill lägga på din ytterdörr, och vad som passar din personliga smak bäst.

Ytterdörr i trä
Modern trädörr i ek
Blå ytterdörr på vit fasad
Blå ytterdörr med horisontellt klarglas

Kulörer

Det finns många olika kulörer du kan välja mellan på din ytterdörr. Vilken färg på ytterdörr passar dig och ditt hus, en färgglad eller neutral kulör?

 

Färgglada ytterdörrar

Att välja en färgglad ytterdörr ger din entré ett personligt och livfullt intryck. Starka kulörer som rött, gult, blått eller grönt kan ge ditt hem en unik karaktär. En färgglad dörr passar speciellt bra om husets fasad har en neutral färg. Dörren fungerar då som en accentfärg vilket gör att den sticker ut från fasaden. Ytterdörrar med färgglada kulörer är också ett utmärkt sätt att ge ditt hem en modern touch.

 

Neutrala färger

Å andra sidan ger neutrala färger som vit, grå eller svart en tidlös och elegant känsla till ytterdörren. Neutrala kulörer gör det lätt att matcha med husets övriga detaljer och färger. Dessutom kan neutrala färger upplevas som mer tidlösa och därför vara ett mer långsiktigt val.

 

Om du är osäker på vilken väg du ska gå kan du använda färgprover för att se hur olika färger samspelar med ditt hus. Oavsett vilken kulör du väljer så är det bra att tänka långsiktigt, och utgå från din personliga smak.

Orange ytterdörr från Diplomat
Färgsprakande ytterdörr i orange kulör
Klassisk vit pardörr
Klassisk vit pardörr

Stilar

När du väljer mellan en modern eller klassisk ytterdörr står du inför möjligheten att omfamna det samtida eller hylla traditionen. Båda stilarna har sina unika drag och kan påverka helheten av ditt hem på olika sätt.

 

Modern ytterdörr

En modern ytterdörr präglas ofta av rena linjer, enkelhet och innovativ design. Moderna ytterdörrar passar särskilt bra till hus med en minimalistisk stil och är ett utmärkt val för dig som vill ha en ren ytterdörr med få detaljer.

 

Klassiska ytterdörrar

Klassiska ytterdörrar är tidlösa och har ofta detaljer som dekorlister och eleganta handtag. De påminner om känslan från förr och ger ett varmt och välkomnande intryck till ditt hem. En klassisk ytterdörr passar särskilt bra till hus som har en traditionell eller lantlig stil.

 

När du väljer mellan en modern eller klassisk ytterdörr är det bra att ta hänsyn till husets karaktär. Tänk också på dina personliga preferenser och hur du vill att din dörr ska spegla din livsstil. Omfamnar du det moderna och nyskapande eller hyllar du det tidlösa och beprövade?

Vit ytterdörr med glas
Modern vit ytterdörr med klarglas
Klassisk gul ytterdörr
Klassisk ockragul ytterdörr i lantlig stil

Glas eller inte i dörren?

Om du har en mörk hall och vill släppa in ljus kan det vara härligt att välja en dörr med glas. Det finns glas i flera olika varianter, allt från klarglas som låter dig se vem som knackar på till glas som minskar insynen men ändå släpper in ljus.

 

Sido- och överljus

Om det finns utrymme kan du få mer glasyta genom ett sido- eller överljus. Det öppnar upp din hall och släpper in mycket ljus som ger en känsla av extra rymd. Genom att välja olika glas kan du påverka insynen samtidigt som du fortfarande släpper in mycket ljus i din hall.

 

Handtag

Att välja ett handtag till din dörr är den sista pricket över i:et. Om du vill välja ett klassiskt handtag till den klassiska dörren eller vill tuffa till det med ett modernt handtag är helt upp till dig.

 

Anpassa dörren till husets fasad

Ett tips är att matcha dörren till husets fasad. Jordnära toner passar bra till tegelfasader, medan putsade fasader kan bli mer levande med kontrastrika och livliga färger. Vill du istället att din dörr ska smälta in kan du låta den gå i samma kulör och bli en del av fasaden.

I vår Dörrväljare kan du designa din egna drömdörr. Välj bland flera olika dörrmodeller och kulörer samt matcha med en fasad som liknar din egen.

 

Hämta inspiration

Innan du tar ditt beslut kan du hämta inspiration genom att titta på bilder, se helt enkelt hur andra har gjort. Utforska vårt Bildbibliotek för att få inspiration.

 

Ta hjälp av en rådgivare

Om du är osäker på vilken stil eller färg som passar bäst kan du ta hjälp av en rådgivare. Med Elitfönster På Plats får du alltid gratis rådgivning och en kostnadsfri offert när du funderar på att byta ytterdörr.

Boka gratis rådgivning

Få en kostnadsfri offert på dörr- och fönsterbyte

Tips och råd om dörrar

Utforska fler artiklar

Flicka framför svart ytterdörr

Våra ytterdörrar

Hitta din drömdörr

Med Elitfönster På Plats kan du välja bland ett stort urval av ytterdörrar från Diplomat och SnickarPer. Välj bland flera olika tillval och upptäck även våra exklusiva kollektioner, som endast finns hos oss - alltid med montage.