Anledningar till att byta ytterdörr

Tecken att hålla koll på

23 jan. 2024

Ytterdörren är inte bara hemmets första intryck, den har också en viktig funktion vad gäller säkerhet, energieffektivitet och inomhuskomfort. Med tiden utsätts den för väder, slitage och skador. I den här artikeln går vi igenom tecken på när det kan vara dags att byta ytterdörr.

Grön parytterdörr

Synliga skador och slitage

Ett av de mest uppenbara tecknen på att det är dags att byta ytterdörren är synliga skador och slitage. Kolla efter sprickor, flagnande färg eller andra tecken på fysisk skada som kan påverka dörrens prestanda och utseende. Om du har fukt eller mögel kring dörrkarmen eller dörrbladet kan det också vara ett tecken på att dörren behöver bytas.

 

Svårt att öppna och stänga

Om din ytterdörr har börjat kännas trög eller om den knarrar och gnisslar när du öppnar och stänger den, kan det vara ett tecken på att dörrens funktion har försämrats. Det kan innebära problem med gångjärn, ram eller dörrens allmänna struktur.

 

Släpper in kall luft

Om du märker att det blåser kall luft genom dörrkanterna kan det bero på att din ytterdörr inte isolerar tillräckligt. En uppgradering till en tät dörr kan därför vara en bra investering och spara dig pengar på sikt.

 

Säkerhetsbrister

Säkerhet är en viktig faktor för ytterdörrar. Om ditt lås är slitet, om dörren inte stänger ordentligt eller om det finns andra tecken på säkerhetsbrister, kan det vara dags att ersätta dörren med en ny, säkrare dörr.

 

Ljudproblem

Om din ytterdörr inte effektivt isolerar mot ljud utifrån, kan en uppgradering vara nödvändig. Särskilt om du bor nära en bullrig gata eller har behov av att minska ljudnivån inomhus.

 

Dags för en förändring

Ibland kan det också vara så att du helt enkelt vill ha till en förändring och uppdatera din ytterdörr. Då kan ett byte vara ett bra och enkelt alternativ för att få till en förändring.

Läs mer: Så väljer du rätt stil på din ytterdörr

Boka gratis hembesök

Få en kostnadsfri offert på dörr- och fönsterbyte

Tips och råd om dörrar

Utforska fler artiklar

Tjej sitter framför svart ytterdörr

Våra ytterdörrar

Alltid komplett med montage

Funderar du på att byta ytterdörr? Med Elitfönster På Plats får du ett komplett dörrbyte där montering ingår. Vi har ett stort urval av ytterdörrar och flera olika tillval - så att du kan anpassa dörren efter din personliga smak och stil.