Dörrguiden
Tips och råd om dörrar
Här hittar du våra samlade artiklar och guider om ytterdörrar. Ta dig tid att fundera på vad du vill ha ut av en ny dörr. Oavsett om du ska byta fönster och passa på att göra ett dörrbyte eller bara byta din ytterdörr. Elitfönster På Plats hjälper dig med hela dörrbytet; allt från offert till slutfört montage. Vi finns också här för att ge dig tips och råd inför val av en ny ytterdörr.
Frågor och svar
Ytterdörrar
Här har vi samlat några vanliga frågor och svar om ytterdörrar. Det är fullt förståeligt om du inte har helt koll. Hittar du inte det du söker? Hör gärna av dig till oss.
Absolut. För den som är händig är det möjligt att byta ytterdörr själv. Men är du osäker kan det vara bra att ta hjälp.
Elitfönster På Plats hjälper dig när det är dags att byta ytterdörr; vi hjälper dig att välja rätt, beställa och montera din nya ytterdörr.
Kostnaden för att byta ytterdörr varierar beroende på material, design och eventuella tillval. Vanligtvis kan du förvänta dig att betala ett eller ett par tiotusen kronor.
En vanlig bredd på ytterdörr är mellan 90 cm till 120 cm och en vanlig höjd är mellan 200 cm och 220 cm. Vi kan tillverka ytterdörrar i många olika mått, anpassat för ditt hem.
Här är några saker som kan vara bra att tänka på när du byter ytterdörr. Välj en dörr som passar din personliga stil och ditt hus. Det kan exempelvis handla om material och färg på dörren, om det ska vara glas eller inte för extra ljusinsläpp och vilket typ av handtag som passar dina behov.
Läs hela vår guide om vad som är bra att tänka på vid ett dörrbyte
Livslängden på en ytterdörr beror på material och underhåll, men också hur utsatt den är för väder och vind. Generellt kan en ytterdörr hålla i flera decennier om den underhålls på rätt sätt.
Det tar vanligtvis inte så lång tid att byta en ytterdörr. Men det beror såklart på hur händig den som byter ytterdörren är, och ditt hus förutsättningar. I genomsnitt kan det ta några timmar till en dag.
Normalt sett krävs inte bygglov för att byta en ytterdörr om du inte ändrar dörröppningens storlek eller utseende. Det är dock alltid klokt att höra med din lokala byggnadsmyndighet för säkerhets skull.