Hur fungerar ett fönsterbyte?

Tre steg till att byta fönster eller dörr

Känns det besvärligt, svårt och dyrt att byta fönster? Låt oss se om vi kan byta det mot bekvämt, enkelt och prisvärt. Med denna guide till ett komplett dörr- eller fönsterbyte kan du känna dig lugn. Vi har skapat den för att göra det enkelt för dig att få koll på det du behöver veta.

Fönstermontör framför ett fönster
Illustration av frågande kvinna

Kapitel 1

Kom igång!

Eftersom du är här funderar du förmodligen på att byta fönster eller dörr, men undrar hur det går till. Fullt förståeligt, i snitt byter svensken fönster bara 1–2 gånger i livet. När det är dags för ett fönsterbyte finns det några saker att tänka på. Här är en snabb översikt av hur ett fönsterbyte fungerar.

Illustration av trasigt fönster

Kapitel 2

Fråga dig varför

Du måste inte ta några stora beslut redan - men det är ofta skönt att veta ungefär vad ett dörr- och fönsterbyte betyder för just dig. Vad är det som gör att just du vill byta fönster? Vilken typ av fönster tänker du dig? Vad får det kosta? Hur mycket hjälp vill du ha?

Skriv ner vad som är viktigt för dig och vad du kan kompromissa med, det kommer hjälpa dig i kommande kapitel.

Illustration av villa

Kapitel 3

Låt dig inspireras

Innan du bestämmer dig kan du kolla hur andra har gjort med sina fönster. Spana runt i grannskapet, prata med vänner och bekanta eller kika online. Hur har de valt att göra? Vilken stil passar dig och ditt hem? Upptäck vårt inspirationsbibliotek för att inspireras av nöjda kunder som redan gjort sitt fönsterbyte.

Utforska inspirationen

Illustration av verktyg

Kapitel 4

Välj din ambitionsnivå

Det finns många vägar till ett fönsterbyte. Fundera på vilken som passar dig bäst. För den som är händig går det att byta fönster själv. Du kan också köpa nya fönster själv i bygghandeln, och anlita en egen snickare som monterar dem. Vill du luta dig tillbaka och låta proffsen sköta hela projektet? Då kan du välja en helhetslösning för ditt fönsterbyte.Byta fönster själv eller ta hjälp?

Illustration av spargris

Kapitel 5

Sätt en budget

Vad kostar det att byta fönster? Det beror på dina förutsättningar, hur mycket hjälp du behöver, ditt hus utformning och såklart - ditt val av produkter. Priset på ett dörr- eller fönsterbyte består i stora drag av kostnaderna för produkter, kringmaterial och arbete.

Med Elitfönster På Plats kan du känna dig trygg med att du i förväg vet vad hela fönsterbytet kommer att kosta innan du bestämmer dig. Inga dolda avgifter, inga överraskningar.

Läs mer om vad det kostar att byta fönster

Illustrerad mobil

Kapitel 6

Kontakta leverantörer

När du nu har ett hum om det dörr- eller fönsterbyte du vill göra, är det dags att kontakta en leverantör. Det är inget fel i att kontakta några olika, ta in flera offerter och jämföra tjänsterna. Men det är klart, väljer du Elitfönster På Plats får du ett fönsterbyte som är både bekvämt, enkelt och tryggt.

Med oss får du alltid ett fast pris på ett komplett dörr- och fönsterbyte, där vi hjälper dig med hela processen.

Beroende på vart du bor och vad som passar dig bäst har vi tre olika alternativ för hur du kan beställa ett fönsterbyte; online, hos en återförsäljare eller genom ett hembesök av en lokal fönsterrådgivare.

Här finns vi

Illustration av en butik, dator och villa

Kapitel 1

Välj hur du vill beställa

Beställ när och där det passar dig. Elitfönster På Plats byter fönster i nästan hela Sverige. Beroende på vart du bor och vad som passar dig bäst, erbjuder vi olika alternativ för hur du kan beställa ditt fönsterbyte.

  • Vi finns på din ort, genom våra lokala fönsterrådgivare som gärna kommer hem till dig för att ge råd kring ditt dörr och fönsterbyte och alltid är redo med en offert.

  • Vi finns i butik, där Elitfönster På Plats erbjuds hos flera utvalda återförsäljare inom bygghandeln. Så att du kan titta på produkterna samtidigt som du diskuterar med en butikssäljare.

  • Och vi finns online, där du som vill använda webben för att beställa fönsterbytet i din egen takt kan bygga din offert direkt i vårt digitala offertverktyg.
    Läs mer om fönsterbyte online

Vi vill göra det enkelt för dig att byta fönster. Oavsett hur du väljer att beställa ditt fönsterbyte är vi på Elitfönster På Plats med dig hela vägen. Vi tar ansvar för att det blir rätt mätt, monterat och garanterat.

Här finns vi

Illustrerat måttband

Kapitel 2

Mät dina fönster

Det är dags att mäta dina fönster och dörrar. Har du beställt ditt fönsterbyte via Hembesök hjälper din lokala fönsterrådgivare dig, annars fixar du det själv. Det är enkelt, vi förklarar hur! Och vår montör kontrollerar alltid efteråt så att det blir rätt, innan vi skickar måtten till fabriken.

Måtten ligger sen till grund för din offert. Därför är det bra om de blir så exakta som möjligt. På Elitfönster På Plats måttbeställer vi alltid varje produkt, specifikt för ditt hem.

Upptäck vår mätguide för att se hur du mäter själv.

Utforska mätguiden

Illustration av olika typer av fönster

Kapitel 3

Välj produkter

Äntligen! Du vet vilka behov du har, vilka problem du vill lösa, du har koll på din budget och vad du är beredd att kompromissa med. Nu är det dags att välja dina fönster och dörrar.

För de flesta är det mest logiskt att börja med stilen. Sen väljer du dörr- eller fönstermodell. Därefter bestämmer du funktioner. Och avslutningsgvis tar du tillvalen. Som grädde på moset kan du även lägga till tillbehör.

Våra lokala fönsterrådgivare står redo att hjälpa dig välja vid ett hembesök, om du känner att du behöver stöttning.

Här finns vi

Illustration av ett förstoringsglas och en offert

Kapitel 4

Läs din offert

Nu får du äntligen din offert, som du i lugn och ro kan läsa igenom och ta ställning till. Här är en snabb översikt.

Illustrerade mynt

Kapitel 5

Säkra din finansiering

Det finns flera sätt att finansiera ditt fönsterbyte på och du väljer själv vilket som passar dig bäst. Vissa tar lån, andra har pengar sparade. Ett populärt alternativ för de som byter fönster och dörrar med Elitfönster På Plats är delbetalning via SVEA.

Illustration av signerat orderdokument

Kapitel 6

Skriv på din order

När du är nöjd med offerten och vill gå vidare med din beställning är det sista steget att signera ordern. Efter att du har signerat din order börjar vi tillverka dina nya fönster och dörrar.

Har du beställt ditt fönsterbyte online eller via en återförsäljare? Då signeras ordern digitalt. Har du bokat hembesök av en lokal rådgivare signeras ordern antingen digitalt eller fysiskt.

Illustrerade måttband

Kapitel 1

Kontrollmätning

Ordern är signerad och ditt jobb är i stort sett klart. För att du ska känna dig trygg med att allt stämmer gör vi en kostnadsfri kontrollmätning innan vi skickar ordern till fabriken. Vid en kontrollmätning kommer vår montör hem till dig för att ta exakta mått på dina nya fönster och dörrar. Ibland kan montören exempelvis behöva ta ner lister för att det ska bli rätt mått. Montören kommer även att gå igenom om det finns speciella förutsättningar för just ditt hus och själva monteringen.

Har du byggt offerten för ditt dörr- och fönsterbyte själv online eller via en återförsäljare, gör vi kontrollmätningen innan du skriver på din order. Det gör att vi kan uppdatera din offert med rätt mått innan du bestämmer dig, och du vet alltid vad hela fönsterbytet kommer kosta.

Vi ansvarar för att alla mått blir rätt för just ditt hem, för att du ska känna dig trygg i ditt fönster- och dörrbyte. När kontrollmätningen är klar och måtten spikade är det dags att börja tillverka dina produkter.

Illustration av en checklista

Kapitel 3

Förbered dig

För att det ska gå så smidigt som möjligt vid leverans och montage behöver du förbereda ditt hem för att vi ska komma. Då kommer våra montörer åt att jobba och risken för att något i ditt hem blir skadat under monteringen minskar.

Det här är punkter som ingår i vårt avtal.

Illustrerad lastbil med Elitfönster På Plats-logga

Kapitel 4

Leverans

När dina nya fönster och dörrar är färdiga, lastas de på pall och skickas hem till dig via vår leveranspartner Schenker. Du får ett beräknat leveransdatum i god tid innan och skulle det ändras kommer vi att meddela dig. Du får en avisering när dina fönster och dörrar är på väg hem till dig. Det enda du behöver göra är att rulla ut röda mattan (eller bara se till att vi kan lasta av på lämpligt ställe - vi är inte så noga med mattor, röda eller inte).

När dina nya fönster och dörrar är på plats får du gärna höra av dig till din fönsterrådgivare, som återkommer till dig med information om vilken dag montaget planeras att starta. Vanligtvis påbörjas montaget inom två veckor efter leverans.

Illustrerad fönstermontör

Kapitel 5

Montage

Äntligen är det dags! Tiden är inne att faktiskt byta dina fönster och dörrar.

Allt du behöver göra är att förbereda ditt hem (se Förberedelser inför montaget). Våra montörer fixar resten. Skyddande arbetsmattor rullas ut, foder plockas ner, spikar avlägsnas och utvändiga fönsterbleck tas bort. De tar bort dina gamla fönster och dörrar, innan de bär in och monterar dina nya måttbeställda produkter. Ingår gör också uppsättning av lister, smygar, foder och plåtarbeten. Montageteamet gör slutligen en grovstädning, och tar med sig skräpet när de går.

Hur lång tid fönsterbytet tar varierar beroende på hur många produkter som ska bytas ut och projektets komplexitet. Skulle något fattas i leveransen eller av annan anledning bli så att fönsterbytet inte blir färdigt på beräknad tid så kommer vi självfallet tillbaka och gör klart det som påbörjats.

Illustrerad fönsterkontrollant

Kapitel 6

Slutkontroll och garantier

Det är viktigt för oss att du blir nöjd med ditt dörr- och fönsterbyte. Därför gör vi en slutkontroll när montaget är färdigt. Efter slutkontrollen skickar vi din faktura, och betalar din montör för väl utfört arbete.

Boka gratis hembesök

Få en kostnadsfri offert på dörr- och fönsterbyte

Utforska fönsterguiden

Våra bästa tips inför ditt fönsterbyte

Här hittar du våra samlade artiklar, guider och bästa tips inför ditt fönsterbyte.

Låt dig inspireras

Se hur våra kunder har gjort

Vanliga frågor och svar

Det finns inga dumma frågor

Det här med fönster och dörrar är inte alltid helt lätt. Det är fullt förståeligt om du inte har helt koll. Vi finns här för att hjälpa dig. Därför har vi samlat svar på de vanligaste frågorna i vår FAQ. Hittar du inte det du söker? Hör av dig!