Bättre utsikt med FogTite

En tidig vårmorgon tittar du ut genom köksfönstret och upptäcker att det inte riktigt ser ut som vanligt. Delar av fönstret är täckt av kondens som begränsar utsikten. Kanske börjar du fundera – är det något fel med glaset eller fönsterkonstruktionen? Svaret är nej, men nu finns det ändå ett sätt att motverka fenomenet.

Tidig morgon eller skymning under hösten och våren – det är tillfällen då kondens och imma vanligtvis dyker upp på utsidan av fönstren. Anledningen? Att temperaturen på det utvändiga glaset har sjunkit under uteluftens temperatur. Fenomenet uppstår om det inre glaset släpper igenom ytterst lite värme. Med andra ord är det inget fel på konstruktionen – kondensen är ett tecken på att du har investerat i välisolerade fönster.

Är ditt hus istället utrustat med äldre fönster med sämre isoleringsförmåga, kommer kondensen att finnas på insidan. Som du nu kanske kan gissa, beror det på att värmen släpps igenom, vilket får det inre glaset att bli kallare än rummet.

I vilken omfattning kondensen uppstår beror på flera faktorer. Miljön runt huset och fönstrets placering är två viktiga faktorer i det avseendet. Träd och buskar samt hustak som går ut förbi fönstret är exempel som fungerar som skydd mot varierande yttertemperatur. Detsamma gäller för inbyggnader, markiser och fönsterlutning.

Minska kondensen med FogTite

Även om kondensen försvinner efter en eller ett par timmar, kan det vara önskvärt att undvika den. Elitfönster På Plats erbjuder FogTite för fönstermodellerna Elitfönster Original Alu och Elitfönster Original Trä. FogTite minskar effektivt antalet ”kondensdagar”. Glaset är det första på marknaden med två beläggningar – en hård beläggning som motverkar kondens genom att höja temperaturen på utsidan och en beläggning på insidan som ger lägre u-värde.