Hur tvättar jag mina fönster?

Guide om hur du putsar och tvättar fönster

9 nov. 2022

Våren är här, solen skiner och de smutsiga fönstren går inte längre att ignorera. Det är dags att putsa dina fönster. Men, hur gör man för att de ska bli så där skinande rena som grannarna lyckats med? Inte ett enda streck, inte en vattenfläck... Jo, det är faktiskt lättare än vad man kan tro.

Person som putsar fönster

Viktigt innan du börjar!

Gör ett test på en mindre yta innan du putsar hela fönstret. Det för att vara säker på att behandlingen inte skadar glaset. Använd aldrig en metallskrapa, stålull eller andra metallföremål på glaset när du ska tvätta fönster. Undvik alla former av slipande rengöringsmedel. Du bör även vara extra försiktig om du har specialglas med någon form av beläggning, så som självrengörande glas, kondensmminskande glas eller solskyddsglas. 

Putsa fönster

Det går med enkla medel att få fläckfria fönster - rena från smuts, damm och fingeravtryck. Det enda som behövs är en hink med varmt vatten och ett par droppar diskmedel i, en gummiskrapa och en ren disktrasa. Här är våra tips när du ska putsa smutsiga och flammiga fönster:

 • Välj en dag med något lägre temperatur, utan direkt solsljus på glaset.
 • Blöt trasan i hinken och tvätta dina fönster ordentligt med mycket vatten. Speciellt på utsidan kan det finnas fläckar som du kan behöva gnugga på lite extra. Var försiktig så att inga lösa partiklar repar glasytan.
 • Ta sedan en gummiskrapa och dra av rutan uppifrån och ner, eller från sida till sida, och torka av gummibladet mellan varven.
 • Ta en torr, luddfri trasa eller handduk och torka snabbt av överflödigt vattenspill som kan ha droppat ner på fönsterkarmar, fönsterbrädor eller golvet.
 • Lämna glaset lätt fuktigt och låt det torka naturligt. Det återstående fuktlagret förångas snabbt och ger ett putsat fönster, utan ränder.
  OBS! Använd inte trasa för att torka glasrutan torr då det kan ge upphov till "flammighet".

Hur får jag bort svåra fläckar på fönstret?

En del ättika och tio delar vatten ger en effektiv och skonsam rengöring som funkar bra för att få bort många typer av fläckar på glas. Att punktrengöra med ren ättika kan också ge resultat. Mycket svåra fläckar, som inte går att få bort med trasan och fönsterputsmedlet kan avlägsnas med hjälp av exempelvis T-röd, aceton eller medel för rengöring av keramiska spishällar.

Punktrengöring vid hårt sittande fläckar

För hårt sittande smutsfläckar på fönstrets glas, exempelvis fett, olja, tejprester, färgkritor eller vaxmaterial rekommenderar vi att testa:

 • Börja med att putsa fönstret som vanligt.
 • Applicera en liten mängd av rengöringsmedlet på en ren våt trasa eller duk.
 • Gnugga in medlet på smutsfläcken.
 • Avlägsna smutsen med hjälp av en torr, ren och luddfri trasa eller duk.

Hur rengör jag behandlat glas?

På fönster utrustade med specialglas som har en beläggning på utsidan, t.ex. självrengörande glas, bör du vara försiktig med starka rengöringsmedel och gummiskrapan. Använd aldrig metall mot beläggningen. Likaså, avstå helt slipande rengöringsmedel, rengöringskrämer, lacknafta eller specialprodukter då detta ofelbart skadar den belagda ytan.

Rengöring av härdat glas

Rengöring av termiskt härdat glas kräver lite extra omsorg. Glasytan kan, i motsats till vanligt floatglas och som en konsekvens av härdningsprocessen ha en så kallad "pick-up" i ytan. Dessa består av små förhöjda glaspartiklar som efter uppvärmningen blir en del av glasytan. När man rengör en sådan yta är det viktigt att man inte använder en metod som "hugger" loss dessa partiklar från ytan och därigenom orsakar repning. När du putsar fönster med härdat glas är det därför extra viktigt att du endast använder mjuka verktyg så som gummiskrapor och tygtrasor. Stålskrapor ska aldrig användas på någon typ av glas. Använd aldrig rengöring med putsmedel i. 

Putsa kondensminskande glas

Kondensminskande glas har en hård, transparent beläggning på yttre glasytan som hjälper till att reglera temperaturen på glaset och därmed begränsa uppkomsten av kondens. Det är viktigt att inte skada ytan när du ska tvätta fönster med kondensreducerande glas. Tips är att undvika helt starka rengöringsmedel och endast använda mjuka verktyg.

Skötsel av smutsavvisande glas

Smutsavvisande glas har en ytbeläggning som minskar behovet av rengöring. Ytan aktiveras av UV-ljus och en process startar som bryter ner oganiska föroreningar. När det regnar sköljs smutsen av från ytan. OBS! Skydda glaset noga mot stänk av målarfärg, putsbruk etc under byggtid och vid underhåll.

Du kan med aktsamhet putsa fönster med smutsavvisande glas på samma sätt som med andra behandlade glas. Regelbunden fönstertvätt behövs vanligtvis inte så länge regnvatten kommer åt att skölja bort smutsen, men vid längre perioder av torr väderlek kan du skölja glaset med slang och låta glaset torka naturligt. Dock behöver du, första gången du tvättar fönstret efter att det monterats göra lite annorlunda.

 • Skölj av och putsa fönstret
 • Skölj med rikligt med vatten och torka torrt med ren och luddfri trasa.
 • Därefter, låt glasytan vila genom att inte röra den på ca 1 vecka på sig att aktiveras. 

Färgfläckar på glaset

Det är inte helt ovanligt att plocka fram ett rakblad om det råkar ha kommit lite målarfärg på glaset efter att ha målat om fönster. Stopp! Risken är stor att det blir repor. Vi rekommenderar istället att ta bort färgfläcken med lösningsmedel eller rengöringsmedel för grafitti. Då rengör du glaset utan att skada det.

Putsa nya fönster

Första gången du putsar dina nymonterade fönster kan det krävas lite extra, för att ta bort smuts som fastnat under tillverkning, transport och monteringen. Börja med att rengöra insidan av glaset med en blandning av tre delar vatten och en del T-röd. Skölj av med rikligt med vatten och torka med ren, luddfri trasa. Putsa sen fönstret som vanligt.

 

När ska man tvätta fönster?

Den ideala tidpunkten för fönstertvätt beror på klimatet och såklart, ditt personliga schema. Många föredrar att tvätta fönster på våren eller hösten när temperaturen är mild och det finns mindre risk för extrem värme eller kyla. Det är också bra att tvätta fönster när de är synligt smutsiga.

 

Hur tvättar man fönster på vintern?

Hur tvättar man fönster i minusgrader? Att tvätta fönster i kallt väder kan vara utmanande, men det är möjligt. Använd medel som är utformade för låga temperaturer, och arbeta snabbt för att undvika att vattnet fryser på ytan. Börja putsa fönstret på insidan för att värma upp den utvändiga glasytan, och använd varmt vatten (inte kokhett). Undvik att använda för mycket vatten för att minimera risken för isbildning. Är det väldigt kallt ute, någonstans mellan minus 15-17 grader, är det bättre att vänta med att putsa fönster tills det blir varmare ute.