Vad kostar det att byta fönster?

Det här påverkar priset på fönsterbyte

24 maj 2024

Vad det kostar att byta fönster beror på vilka fönster du väljer, hur många du behöver byta ut, ditt hus förutsättningar och hur du planerar att genomföra projektet. Här får du en överblick över vad som påverkar priset.

Fönsterrådgivare antecknar i block

Fönster i olika prisklasser

Det finns olika sorters fönster på marknaden. Vad de kostar beror på olika faktorer. Här är några riktlinjer som du kan tänka på när du letar runt bland nya fönster:

  • Hur länge har fönstertillverkaren funnits? En tillverkare som funnits en lång tid har sannolikt utvecklat sina fönster lika länge. Då får du fönster som har testats noga och håller en hög kvalitet.

  • Vilka garantier erbjuds? Långa garantier tyder på att tillverkaren har förtroende för att sina produkter håller en hög kvalitet. Därför är det bra om du jämför garantier när du ska välja nya fönster.

  • Olika material på fönster påverkar också priset. Plastfönster kostar generellt mindre än träfönster, men är oftast inte lika snygga. Är det något du vill kompromissa med för att komma ner i pris på fönsterbytet?

 

Billiga eller prisvärda fönster?

Att köpa billiga fönster, men som inte håller en hög kvalitet eller isolerar bra, kan leda till högre kostnader och andra problem på sikt. Det gör dem förstås billigare till en början, men mindre prisvärda i längden. Genom att tänka långsiktigt när du byter fönster kan du spara både energi och pengar. Bra för både din plånbok och miljön.

Spara energi med nya fönster

För ett året-runt-boende rekommenderar vi att välja 3-glasfönster med ett lågt U-värde. Då får du ett välisolerat fönster av hög kvalitet, som håller kylan ute och värmen inne. Det kan också höja värdet på ditt hus. Bra att ha i åtanke om du planerar att sälja ditt hus i framtiden.

Fördelar med energifönster

 

Fönstertyp och storlek

Storlek och fönstertyp påverkar också priset. Ett stort fönster kostar mer än ett litet fönster, och ett fast fönster kostar mindre än ett öppningsbart. Fundera över hur du vill använda dina fönster. I sovrummet kan det vara skönt med ett fönster som går att öppna för vädring. Behöver du ett stort fönster där det inte finns behov av att öppna är ett fast fönster ett bra alternativ om du vill hålla nere på kostnaden.

 

Tillval på fönster

Det finns olika tillval att välja mellan när du byter fönster. Till exempel glas, handtag, spröjs och kulör. Här kan det vara lätt att sväva iväg. Ett tips är därför att jämföra tillval som tillhör standardsortimentet och tillval som kostar lite extra. Kanske vill du ha speciella spröjs till ditt fönster men ett handtag som är standard? Fundera över vad du vill prioritera i förhållande till vilken budget du har.

 

Kringmaterial

Även kringmaterial påverkar kostnaden. Kringmaterial är det som sitter runtomkring fönstret och som behövs för själva fönsterbytet. Exempelvis foder, lister, isolering, skruv och fönsterbleck. När du gör ditt fönsterbyte med Elitfönster På Plats ingår allt kringmaterial i offerten, du behöver därför inte köpa till något extra, eller oroa dig över att ha glömt något.

Det här ingår i ditt fönsterbyte

 

Arbetskostnad för fönsterbyte

Inget hus är det andra likt och vissa hem är enklare att byta fönster i än andra. Vilka förutsättningar ditt hus har påverkar därför hur mycket arbetstid som behövs för att byta fönster.

Har du tänkt att montera dina fönster själv, köpa produkterna själv och ta hjälp av en egen snickare, eller välja en helhetslösning för ditt fönsterbyte? Det blir såklart billigare om du byter dina fönster själv. Men väljer du en helhetslösning och låter proffsen göra jobbet åt dig får du garanterat ett hållbart fönsterbyte, som blir rätt utfört och inte medför kostnader på sikt.

Dessutom kan du få ROT-avdrag på arbetskostnaden på upp till 50 000 kronor. Det kan därför vara värt att ta in en professionell fönsterinstallatör. 

Byta fönster själv eller ta hjälp?

 

Ta in offerter och jämför

Det är bra att ta in flera offerter när du ska byta fönster. Då kan du jämföra olika offerter med varandra och få en uppfattning om vad det kostar att byta fönster. Vi tycker såklart att du ska välja Elitfönster På Plats, men vi förstår om du vill kolla runt först. Med oss får du alltid gratis rådgivning och en kostnadsfri offert på ett komplett fönsterbyte.

Jag vill ha en offert

 

Finansiera ditt fönsterbyte

Det finns olika sätt att finansiera ditt fönsterbyte på. Fundera på vad som passar dig bäst. Vill du betala hela summan direkt eller dela upp din betalning? Med Elitfönster På Plats kan du dela upp betalningen på det sätt som passar dig bäst. Vårt samarbete med Svea ger dig möjlighet att låna på din investering i upp till 144 månader, och du kan när som helst lösa hela lånet eller amortera snabbare.

Finansiering med SVEA

Boka gratis hembesök

Få en kostnadsfri offert på dörr- och fönsterbyte