Stora fönster är ingen förlust

Stora fönsterpartier var tidigare förenat med två effekter – härligt ljusinsläpp och rejäla värmeförluster. Numera har den negativa aspekten försvunnit och vinsten med mer ljus drabbar inte husets värmekostnader.

Kanske har du någon gång drömt om att öppna upp en del av ditt hus genom att ha fönster från golv till tak? Tanken på ett stort flöde av dagsljus i exempelvis vardagsrummet är något som lockar många. Med dagens energieffektiva fönster behöver du inte bekymra dig för att ett stort glasparti ska höja energiräkningen. Väljer du ett så kallat 3-glas, kommer värmen hållas kvar i hemmet under vintermånaderna.

Hur fungerar då principen bakom 3-glas? Först och främst får du ett fönster som består av ett enda sammansatt glasparti. För att få ännu högre värmeisolering har glasens mellanrum dessutom fyllts med argongas. På Elitfönster På Plats isolerglas finns också tunna och osynliga metallskikt som är ytterst effektiva för att reflektera värmestrålningen.

Att 3-glas sänker dina värmekostnader jämfört med äldre fönster är naturligtvis en stor fördel. Men glöm inte bort årets varma dagar och tänk på vilket väderstreck som det aktuella rummet ligger i. Ett stort fönsterparti i söderläge kan innebära ett ”värmetryck” från utsidan. Då finns möjligheten att välja ett solskyddsglas, som begränsar värmeinsläppet och ger en behaglig temperatur under sommaren. På Hemmafönsters hemsida hittar du även tillbehör som persienner och lamellgardiner för de stunder då du vill skärma av rummet från solljus.