Spara energi med nya fönster

Det kan vara lockande att bara titta på priset när det är dags att köpa nya fönster. Men pengarna som sparas vid köp av enklare och billigare fönster - eller genom att behålla de gamla fönstren, försvinner på sikt på grund av högre uppvärmningskostnader.

Kallras och kalla golv är något som ingen önskar sig i hemmet. Men det kan ofta vara ett normaltillstånd under vintern i hus med äldre fönster. Moderna, energieffektiva fönster med 3-glas, lågemissionsskikt och isolerande gas är då ett bra sätt att slippa skruva upp värmen alltför mycket under kalla perioder.

Att sätta in nya, energieffektiva fönster innebär naturligtvis en investering. Men den högre kostnaden som det innebär att välja kvalitetsfönster med bra u-värde (mått på den värmeisolerande förmågan), måste alltid vägas mot vinsten i energikostnader. Hur mycket går det då att spara? Vi ger två exempel.

Eluppvärmd villa i Göteborg med totalt 15 stycken fönster.

Här blir energibesparingen 3652 kr/år med energifönster som har 1,0 i u-värde, jämfört med tvåglasfönster med 3,0 i u-värde.

Eluppvärmd villa i Umeå med totalt 12 stycken fönster.

Här blir energibesparingen 4148 kronor/år med energifönster som har 1,0 i u-värde, jämfört med tvåglasfönster med 3,0 i u-värde.

Observera att en rad olika faktorer kan påverka din energikostnad. Exemplen ovan är endast en förenklad kalkyl som tillhandahålls av intresseorganisationen EQ Fönster. Energipriset som använts är 1 kr/kWh.