Nya fönster - en vägledande guide

Med fönster från Elitfönster på Plats får du måttanpassade fönster tillverkade för just ditt hem som sedan monteras av våra utbildade och certifierade snickare. Här förklarar vi fördjupat om de vanligaste fönstren idag och vad som är bra att tänka på när du ska köpa nya fönster - oavsett om du väljer att byta fönster med oss eller någon annan.  

Det vanligaste fönstret - vridfönstret

De flesta fönstren går att öppna, de kallas i branschen för öppningsbara fönster. Den vanligaste varianten är ett fönster av typen vridfönster. Fönstret roterar kring en vertikal axel, oftast utanför fasaden, så att det inte tar i blomkrukor eller gardiner när det öppnas.

Vridfönstret är bra både i ventilationssyften, då det oftast är enkelt att öppna, men också enkelt att vända runt när det är dags att rengöra fönstren.  

Bra energieffektivitet på fönster med 3-glas

De flesta fönstren idag har en sluten glaskassett av tre glasskivor. Mellan glasskivorna finns en isolerande gas som hjälper till att hålla värmen inne, även på de största fönsterpartierna. Energieffektiviteten mäts i u-värde, ett lägre u-värde desto högre är fönstrets isoleringsförmåga.

Bra att känna till är att lägst värde inte alltid är bäst, utan du bör välja ett värde som harmoniserar och spelar bra tillsammans med ditt hus. 

Fönstrets konstruktion och material

Den vanligaste typen av fönster i Sverige är tillverkade i trä. Vi har en lång tradition av tillverkning av träfönster och gott om skog som ger oss bra virke. Vi är duktiga på att tillverka fönster som tål det omväxlande klimatet i norden. Vanligast idag är att välja ett fönster i en konstruktion av trä med en aluminiumbeklädnad på utsidan för ett minskat underhållsbehov. 

Montering av fönster

Att ett fönster monteras rätt är mycket viktigt. Ett felmonterat fönster kan orsaka skada både på huset och på det nya fönstret. Det är viktigt att montaget tätas på rätt sätt. Att lister, foder, plåtar och annat intäckande material monteras på rätt sätt.

Hus är ofta konstruerade med levande material, och kan med tiden röra på sig, då är det viktigt att fönstret är rätt monterat för att fönstret alltid ska sitta säkert i fasaden. Våra träfönster monteras till exempel alltid med karmskruvar, vilket gör att de kan efterjusteras.